Pátek, 26. dubna 2024

Malé firmy se bojí drahých testů

Malé firmy se bojí drahých testů
Malé a střední chemičky v Evropské unii mají problém. Na konci října by měl Evropský parlament začít rozhodovat o konkrétní podobě programu REACH, na jehož základě by výrobci chemických látek museli otestovat a zaregistrovat až 30 tisíc látek. Malí producenti se bouří - náklady by pro ně mohly být neúnosné. V Bruselu se včera jejich zástupci shodli, že by za ně testy měla platit unie a předloží i řadu dalších pozměňovacích návrhů.
Unie vychází z toho, že o více než 90 procentech chemických látek není známo, jaké mají účinky na zdraví a na životní prostředí.
Jen v Německu ale například 80 procent z 1700 domácích chemiček zaměstnává méně než 250 zaměstnanců. Malé a střední firmy se často zabývají specializovanou výrobou v malých objemech, což by mohlo náklady na testy vyhnat do astronomických výšek.
"Ceny surovin zasahují konkurenci na celém světě. REACH je ale evropskou záležitostí, která nás znevýhodní vůči americkým a asijským firmám," citoval list Financial Times Erhardta Fiebigera z firmy Zschimmer & Schwarz.
Podle předsedy České asociace chemického průmyslu Ladislava Nováka, který se jednání v Bruselu zúčastnil, by testy jenom pro specializované firmy v Česku mohly stát pět až jedenáct miliard korun. Unie si přitom nechala vypracovat studii, ve které firma KPMG odhaduje růst jednorázových nákladů na dvacet procent. Pokud se navíc rozloží v čase, neměly by dopady být dramatické. Fiebiger ale odhaduje, že testy zvýší náklady na některé výrobky jeho firmy až o 50 procent.
Nervózní jsou ale i jednotlivé státy - Francie předpovídá snížení obratu v průmyslu až o patnáct procent a propouštění. Británie přišla s kompromisem - otestovat by se měla jen asi polovina z původního množství látek. Snížení počtu testovaných substancí budou prosazovat i malé firmy, jejichž setkání v Bruselu organizovala německá asociace Einspruch.
Unie už některé připomínky vzala v úvahu - s testy by se například mělo začít u rizikových látek. Hlavní požadavek průmyslníků - aby u každé látky stačila jedna registrace pro všechny podniky, ale těžko projde, míní odborníci. Firmy by musely zpřístupnit utajované informace pro své konkurenty. Navíc není jasný mechanismus, podle kterého by se vybíralo, kdo otestuje jakou látku, ani kolik by tento systém ušetřil.

Co je REACH a kolik může stát
Jde o nový systém testování a registrace chemikálií, který navrhuje EU.
Vychází z toho, že u 96 procent chemikálií není známo, jak působí na zdraví a životní prostředí.
Testování se bude týkat 30 tisíc látek a firmy je provedou na vlastní náklady.
EU odhaduje náklady na program v rozmezí pěti až sedmi let na 1,4 miliardy eur.
Zástupci chemického průmyslu operují s šesti až devíti miliardami eur, objevují se ale i daleko vyšší čísla.
Brusel poukazuje na to, že státy EU následně ušetří až 50 miliard eur na zdravotnických nákladech.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů