Středa, 24. dubna 2024

Český institut pro akreditaci bude evaluován pro provádění akreditace enviromentálních ověřovatelů

Česká republika se tak stane první z nových členských zemí EU, jejíž akreditační orgán tímto procesem projde.
Český institut pro akreditaci bude evaluován pro provádění akreditace enviromentálních ověřovatelů
Český institut pro akreditaci v minulých dnech oznámil, že bude hodnocen (evaluován) mezinárodním Fórem akreditačních orgánů pro provádění akreditace environmentálních ověřovatelů působících v rámci programu EMAS. Česká republika se tak stane první z nových členských zemí EU, jejíž akreditační orgán tímto procesem projde.
Evropská komise na podporu ochrany životního prostředí koordinuje v jednotlivých členských státech Evropské unie Program EMAS, jehož cílem je podpora neustálého zlepšování celkového vlivu činností organizací na životní prostředí. Prostředkem pro dosažení tohoto cíle je mimo jiné zavádění systémů environmentálního managementu (EMS), poskytování informací o vlivu činností organizace na životní prostředí a otevřený dialog s veřejností a ostatními zúčastněnými stranami.
Podniky žádající o zařazení do Programu EMAS prokazují funkčnost jejich environmentálního systému řízení a zpracovávají environmentální prohlášení obsahující informace o dopadu a vlivu jejich činností na životní prostředí a o neustálém zlepšování tohoto vlivu na životní prostředí. Proto, aby byla zaručena věrohodnost a správnost tohoto prohlášení, musí být ověřeno a validováno akreditovaným environmentálním ověřovatelem.
Akreditací environmentálních ověřovatelů působících v rámci Programu EMAS byl vládou ČR pověřen Český institut pro akreditaci, o.p.s., který bude jako první z akreditačních orgánů nových členských států EU podroben hodnocení své činnosti v této oblasti.
Nezávislé hodnocení Českého institutu pro akreditaci (evaluace) proběhlo ve dnech 29. a 30. září tohoto roku a provedl ho tým odborníků pověřený Fórem akreditačních orgánů, které bylo vytvořeno na základě Nařízení ES č. 761/2001, o dobrovolné účasti organizací v systému řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí.
Účelem hodnocení bylo zjistit, zda akreditační systém v České republice odpovídá požadavkům zmíněného nařízení. Výsledkem hodnocení týmu evaluátorů, který tvořili zástupci obdobných akreditačních orgánů z Velké Británie a Rakouska, je hodnotící zpráva, která bude předána Evropské komisi a projednána na Fóru akreditačních orgánů, které tvoří zástupci všech členských států EU.
"Akreditace naším institutem je - jako jediná v ČR - uznávána i v zahraničí," říká Ing. Jiří Růžička, ředitel ČIA. „Kladné výsledky evaluace nám zajistí uznání naší akreditace v této oblasti v jednotlivých zemích EU i u Evropské komise."
Procesem vzájemného hodnocení procházejí pravidelně všechny akreditační systémy členských států. Akreditační systém České republiky bude podroben tomuto posouzení jako první ze skupiny států, které vstoupily do Evropské unie v květnu roku 2004.

Zdroj: iPrávník.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů