Pátek, 26. dubna 2024

Rockwool vydává Ekologickou zprávu za rok 2005

Rockwool vydává Ekologickou zprávu za rok 2005
Moderní společnost je závislá na levných zdrojích energie. Zásoby fosilních paliv jsou však omezené a s jejich používáním je spojena celá řada negativních dopadů včetně růstu emisí CO2 a zhoršování kvality ovzduší. Skupina Rockwool vidí řešení ve výstavbě energeticky úsporných budov. Právě budovy se na spotřebě energie totiž podílejí nejvíce? V emisích oxidu uhličitého dokonce předčí dopravu a průmysl. Z průzkumů vyplývá, že s vytápěním si společnost šetření energií nespojuje, a proto je třeba o ekologickém i ekonomickém dopadu zateplením budov veřejnost sofistikovaně informovat.

Musíme si uvědomit, že největším zdrojem energie je její efektivní využívání. Kapacita potenciální úspory (formou tepelné izolace budov) několikrát převyšuje i zdroje energie vyrobené ve větrných, solárních a vodních elektrárnách a ze spalování biomasy. Efektivnější využívání energie v budovách představuje levný a prakticky nevyčerpatelný zdroj, tzv. „šesté palivo“.

Kdyby byly všechny budovy řádně zateplené, v 15 původních členských zemích EU by se podle odhadů dalo ročně ušetřit až 102 miliard eur na energii, přičemž by ubylo zhruba 400 milionů tun emisí CO2. Připojíme-li k výpočtu i nové členy unie, čísla dramaticky porostou. Z těchto důvodů vstupuje v platnost směrnice EU o energetické náročnosti budov, která bude pro všech 25 členských zemí EU, Norsko a Švýcarsko závazná už od ledna 2006.

Výstavba technologicky dokonalejších a energeticky málo náročných budov by měla být hlavní prioritou každého politika. (Ideálem budoucnosti je pasivní dům s kvalitní izolací o tloušťce až 50 cm a energeticky efektivním systémem ventilace, v němž při minimálních energetických ztrátách k ohřátí vzduchu stačí bezplatná pasivní energie ze slunečního záření, tělesného tepla a tepla z elektrických přístrojů.)

Na hospodaření s energiemi formou izolací budov se dá pohlížet i z jiných úhlů. Vedle nesporných ekologických dopadů stojí neméně podstatné téma kvalitního klimatu v budovách. Profit v podobě zamezení šíření hluku, lepšího odvětrávání nebo odbourávání vlhkosti podporující vznik plísní je spolu s možnou úsporou peněz nejpřesvědčivějším elementem pro samotné vlastníky zastaralých staveb, kteří se k velké investici musejí odhodlat.

Kulturu odpovědnosti za životní prostředí je třeba pečlivě budovat. Společnost Rockwool se v tom snaží jít příkladem. Informace, s nimiž Ekologická zpráva operuje, vždy vycházejí z nezávislých průzkumů a měření. Výsledky mnohých testů, těch technických i těch zaměřených na trh a spotřebitele, najdete v Ekologické zprávě v přehledných tabulkách a grafech.
www.rockwool.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů