Čtvrtek, 28. března 2024

Voda je výnosný byznys

Voda je výnosný byznys

PRAHA - Pražská vodovodní síť je jako ementál. Časté havárie se svádějí na zastaralou síť, ale do její obnovy jde peněz minimálně. Přesto jsou dodávky vody pro Pražany výnosným byznysem, kterého se provozovatelé nechtějí vzdát.

Není dne, aby vodohospodáři nevyjížděli k nějaké havárii. Vloni jich bylo neuvěřitelných 7 tisíc! Provozovatel svaluje vinu na zastaralost sítě. Přestože se za posledních osm let cena vody zvýšila téměř dvojnásobně, do obnovy vodovodů jde stále málo peněz.

"Letos na opravy a údržbu vydáme 307 milionů korun, další stovky milionů zaplatí za velké opravy správce Pražská vodohospodářská společnost," řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. "Na opravy je ale potřeba 6 miliard ročně," řekl městský zastupitel Jiří Witzany (ED), podle něhož je navíc financování oprav neprůhledné.

I přesto je provozování sítě zjevně výnosný byznys. Jak jinak si vysvětlit snahu Pražských vodovodů a kanalizací, které požadují, aby jim město prodloužilo smlouvu. Podle opozičních zastupitelů dokonce Prahu vydírají. Město totiž potřebuje změnit dosavadní smlouvu, aby dosáhlo na třímiliardovou dotaci z Evropské unie na výstavbu čističky, a společnost na změnu přistoupí jen pod podmínkou prodloužení koncese do roku 2028.

"Kromě vylepšení pozice při získání dotace se provozovatel také zaváže zkvalitňovat pitnou vodu," hájí postoj magistrátu radní Miloš Gregar. Podle něj mají Pražské vodovody a kanalizace poskytnout městu za pronájem další 3 miliardy, které půjdou právě na čističku.

"To se promítne do sazby vodného a stočného," je přesvědčen Witzany, podle něhož je provozování vodovodů velmi atraktivní. "Kdyby radnice vypsala výběrové řízení, zájem by byl obrovský. A investoři by nabízeli ještě více. PVK má peníze z poplatků vodného a stočného, takže i ty 3 miliardy zaplatí de facto Pražané," dodává.

Zisk z poplatků za vodu určuje ministerstvo financí, provozovatel si v Praze vydělá zhruba 500 milionů ročně.

PETR ŠVEC
Deník Šíp

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů