Čtvrtek, 28. března 2024

V Beskydech je deset vlků, rysů ubylo

V Beskydech je deset vlků, rysů ubylo
Beskydy Přibližně deset vlků ve třech smečkách nyní žije a loví v Beskydech. Vyplývá to z pozorování takzvaných Vlčích hlídek Hnutí Duha, které pohyb šelem v horách mapují a snaží se svou přítomností zabránit i jejich nelegálnímu lovu. Počet vlků podle ekologů zůstává stejný jako v minulých letech. Obavy ale mají o osud rysů. Těch podle stop ubylo a na svědomí to mohou mít pytláci.
" Zdá se nám, že rysů opravdu ubylo. Je pravděpodobné, že nějací pytláci si dali záležet. Zatím je ale předčasné to konstatovat. Zima ještě neskončila," řekla pracovnice Hnutí Duha Kateřina Jakešová. Dodala, že pytláctví rozhodně hlídky úplně zabránit nemohou. " Jakmile mají někteří lidé v rukou pušku a příležitost zastřelit vlka či rysa, tak to udělají," řekla s tím, že letos ale hlídky ještě nenarazily na připravené návnady, takzvané újedě. " Ty nechávali u posedů, aby šelmu přilákali, a mohli ji tak snadněji zastřelit. Vymlouvali se, že jsou připravené na lišky, ale kdyby tam přišel vlk či rys, někteří z nich by bez váhání vystřelili," tvrdí Jakešová. V minulých letech v beskydských lesích hlídky na pasti a návnady narážely často. V anonymním průzkumu Akademie věd prováděném na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách se podle ekologů dokonce deset procent myslivců přiznalo, že ilegálně zastřelilo rysa. Především vlci a rysi se do moravskoslezských hor v poslední době vracejí ze Slovenska. Podle ekologů se ale turisté zvířat nemusejí obávat. Šelmy jsou plaché a samy se kontaktu s člověkem vyhýbají.
Podle Jakešové žije ve Vsetínských vrších i minimálně jeden medvěd. " Na jeho stopy jsme narazili začátkem zimy. Nyní určitě spí a objeví se zase až na jaře," řekla. Jinde v Beskydech žijí i další medvědi. Vlci se nyní v moravskoslezských horách pohybují ve třech lokalitách. Jedna smečka žije v okolí Lysé hory. Další dvě pak v pohoří Javorníky a na hlavním hřebenu Beskyd mezi Radhoštěm a Smrkem. Jejich pohyb sledují dvou- až pětičlenné hlídky. " Většinou se na horách pohybuje více skupin současně na různých místech," dodala. Letošní krutá zima vlkům prospívá. Ulovení srnčí zvěře je pro ně ve vysokém sněhu jednodušší. Snadněji doženou a uloví zesláblé a nemocné kusy. " Navíc se přes zimu sdružují do smeček," vysvětlila ochránkyně přírody. Hnutí Duha vlčí hlídky do hor posílá už osmým rokem. Dobrovolníci vždy absolvovali školení a v horách kromě hledání nástrah sledují i stopy šelem, které se použijí pro další biologický monitoring velkých šelem i kurovitých divokých ptáků.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů