Sobota, 27. dubna 2024

Hodonínští ekologové seznamovali děti s životem bobrů v přírodě

Hodonínští ekologové seznamovali děti s životem bobrů v přírodě

BRNO -- Příležitost vydat se s ekology po stopách bobrů podél řeky Moravy u Hodonína využila dnes skupina dětí i dospělých. Během cesty jim ekologové ukázali desítky stop v podobě ohryzaných stromů, nor i vodních hrází. "Podle zápachu byly některé z nor jistě osídlené, živého bobra se nám však potkat nepodařilo, protože je to velmi plaché zvíře," řekl dnes ČTK Petr Havlík z pořádající organizace Děti země.

I tak je s výsledkem akce spokojen. "Chtěli jsme lidem, a hlavně dětem, ukázat, jak bobři žijí ve volné přírodě," upřesnil Havlík. Některé děti například zaskočila informace, že se bobři neživí rybami, ale jsou býložraví. Ekologové se také snažili vyvrátit tvrzení o přemnožení bobrů v dané lokalitě. Bobři se podle nich na jednom místě přemnožit nemohou, protože každé mládě, jakmile dosáhne věku dvou let musí svou kolonii opustit a hledat si nové území pro založení vlastní.

Podle odhadů ekologů žije na Hodonínsku kolem 100 bobrů. Jejich počet začali sledovat vědci. Monitoring bobří populace v oblasti mezi vodním dílem Nové Mlýny a polesím Soutok v okolí řek Moravy a Dyje na Břeclavsku a Hodonínsku zaměstnal v uplynulých týdnech desítky lidí.

Výsledky výzkumu budou první vědecky podloženou informací důležitou pro diskusi o stavu bobrů v regionu. Na jejich přemnožení si kvůli ohlodaným stromům stěžují lesníci, rybářům se nelíbí, že bobr poškozuje vodní plochy a památkáři mu vytýkají, že ničí dřeviny rozlehlého zámeckého parku v Lednici.

Ekologové ale tvrdí, že situace není tak vážná. Návrat bobra vítají, protože lužní lesy Břeclavska a Hodonínska jsou jeho přirozeným domovem. Bobr patří mezi chráněné živočichy, jejichž odstřel zákon přísně zakazuje.

Tereza Fojtová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů