Sobota, 27. dubna 2024

Zázrak prírody od utorka v Prírodovednom múzeu

Zázrak prírody od utorka v Prírodovednom múzeu

Rozmanitosť a bohatstvo, ale i krehkosť a zraniteľnosť prírody približuje nová stála expozícia Prírodovedného múzea v Bratislave Zázrak prírody - Biodiverzita Zeme. Záujemcovia si ju môžu pozrieť už od utorka v Prírodovednom múzeu na Vajanského nábreží v Bratislave. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Peter Maráky. Viac ako tisíc exponátov, autentické zvieratá a rastliny, presvedčivá priestorová inštalácia a originálne maľby zavedú návštevníkov do neznámych prostredí Antarktídy, africkej savany či púšte Gobi. Niektoré vystavené exponáty pochádzajú zo zbierkových fondov múzea, ostatné získali múzejníci z exotických krajín počas svojej dlhoročnej práce.
Kurátori rozdelili expozíciu na tri základné časti nainštalované v troch miestnostiach. Prvá s názvom Biodiverzita, teda rozmanitosť, vysvetľuje význam tohto cudzo znejúceho slova. Odpovedá na otázky prečo musíme rozmanitosť ochraňovať, akú má úlohu v prírode a vo vzťahu k človeku. Ako povedal Maráky, "budeme sa všemožne usilovať, aby sa pojem biodiverzita udomácnil".
Ťažisko expozície predstavuje druhá časť nazvaná Od rovníka k pólom. Dovoľuje nahliadnuť do siedmich svetových prostredí, ktoré sa nenachádzajú v našich podmienkach. Okrem spomínanej Antarktídy, africkej savany a púšte Gobi, to sú severská tundra, morské pobrežie, koralový útes a juhoamerický tropický prales. Návštevníci si môžu pozrieť aj známy travertínový odliatok mozgovne neandertálca z Gánoviec.
Miestnosť s názvom Objavovňa zatiaľ nie je sprístupnená verejnosti. Múzeum by ju malo otvoriť koncom marca. Bude pootvorenou trinástou komnatou predovšetkým pre deti a mládež. Pod dohľadom odborníkov sa v nej dozvedia viac o prírode, jej rozmanitosť budú sledovať aj pod mikroskopom. Múzeum sa aj touto cestou usiluje o obnovenie systematickej výchovno-vzdelávacej práce s deťmi a mládežou a posilnenie svojej úlohy pri trávení voľného času mladých.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů