Sobota, 20. dubna 2024

Arnika chce zachránit lípy v Porubě před kácením

Arnika chce zachránit lípy v Porubě před kácením

OSTRAVA – Porubská radnice rozhodla o kácení části aleje na ulici Opavská z důvodu rozšíření tramvajového ostrůvku a jízdních pruhů přilehlé komunikace. Ze 17 stromů tvoří většinu zdravé lípy, které zde byly vysazeny v době zrodu této zástavby. Jsou tak součástí městské památkové zóny Poruba, kde už 50 let neplní jen svou estetickou funkci, ale chrání také místní obyvatele před hlukem a exhalacemi z dopravy.

 

„Rozšiřování jízdních pruhů na šířku, která je předepsaná pro rychlostní komunikace, se zdá být v místě, kde je povolena maximální rychlost 50 km/h více než zbytečné. Nesouhlasíme s postupem, kdy se dopravní situace řeší na úkor zdravých stromů, neboť se domníváme, že při troše dobré vůle lze najít takové řešení, které umožní dřeviny zachovat,“ uvedla vedoucí ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Helena Váňová.

 

Arnika podala již v lednu věcné připomínky k navrhovanému rozšíření silnice. Zástupci Ostravy, městské části Poruba, ani zástupci firmy Ostravské komunikace a.s., která má stavbu realizovat, se k připomínkám vůbec nevyjádřili. Porubská radnice pak vydala ke kácení povolení, proti kterému se Arnika na začátku března odvolala. Záležitost bude nyní přešetřovat ostravský magistrát.

 

„Arnika žádá o zpracování odborného posudku na nutnost rozšíření komunikace v dané lokalitě a o předložení odborného stanoviska Národního památkového ústavu. Dále chceme vyzvat porubskou radnici, aby včas informovala své občany, kteří se jinak nemohou dostatečně vyjádřit. O záměru kácení jsme se dozvěděli až ve chvíli, kdy bylo zahájeno správní řízení. To je pozdě a tento postup bohužel není ojedinělý,“ dodala Helena Váňová.

TISKOVÁ ZPRÁVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů