Pátek, 29. března 2024

Nejkrásnější stromy opět čeká prestižní soutěž

Nejkrásnější stromy opět čeká prestižní soutěž

Nejkrásnější, nejvzácnější, nejstarší a vůbec nej... stromy ze všech částí České republiky se opět i letos utkají o již tradiční titul v prestižní soutěži Strom roku 2006. Soutěž vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Soutěž o nejsympatičtější strom je Nadací Partnerství pořádána od roku 2002. Jejím hlavním cílem je upozornit na význam stromů pro lidi i jejich bezprostřední životní prostředí. „Jsem moc rád, že anketa Strom roku existuje a nejsem sám. O tom svědčí, že její ohlas u veřejnosti rok od roku stále více stoupá. Cenné je také to, že se začínají zapojovat i nejrůznější místní a regionální iniciativy, které po vzoru celostátní soutěže organizují i místní či krajská kola,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který i letos převzal nad soutěží osobní záštitu.

Do konce května může každý navrhnout svůj oblíbený strom. Mezi navrhovateli mohou být jednotlivci, rodiny, obce, školy nebo třeba firmy. Ve své obci můžete také zorganizovat místní kolo ankety a pomoci tak větší publicitou svému kandidátovi do celostátního kola. Z doručených návrhů vybere porota koncem června dvanáct finalistů a o tom, který z nich se stane Stromem roku 2006, rozhodne veřejnost hlasováním. Hlasy „svému“ stromu budou zasílány pomocí dárcovských SMS a zpoplatněných hlasovacích archů. Výtěžek hlasování bude již tradičně použit na výsadbu nových stromů po celé ČR.

„Strom jako jednoduchý a srozumitelný symbol má přivést veřejnost k většímu zájmu o prostředí, v němž žijeme. V loňském roce se zúčastnilo přes 30 tisíc občanů a na sázení stromů po celé republice jsme tak vybrali téměř 200 tisíc korun,“ říká Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Další informace:

http://www.stromzivota.cz

http://www.nadacepartnerstvi.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů