Pátek, 29. března 2024

Kvůli povodni padají staleté stromy v lednickém parku

Kvůli povodni padají staleté stromy v lednickém parku

Povodeň sice neohrožuje vzácné historické památky Lednicko-valtického areálu na Břeclavsku, velká voda ale ničí staleté stromy v rozlehlém parku lednického zámku. Mohutné dřeviny mají podmáčené kořeny. Již šest se jich zřítilo a hrozí, že k nim přibudou další stromy, které byly vysázeny ještě v dobách, kdy zámek patřil rodu Lichtenštejnů.


"Situace je velmi vážná, hrozí nejen pády stromů, ale i seschnutí jehličnanů. Navíc voda ničí ostrovy v zámeckém rybníku. Kdyby byly včas sanovány, nemusely se nyní rozpadat," postěžoval si zahradník lednického zámku Oto Bernad.


Lednický park se rozkládá na 197 hektarech. Polovina z něj je pod vodou. Téměř zcela zaplavena je anglická část parku. V jeho části nazvané Hubertka Dyje vystoupila z břehů a vzniklo jezero. Po vyvrácených stromech zůstaly jen díry v zemi plné vody.


Hrozí odumření přibližně 30 procent jehličnanů v parku. Jejich kořeny jsou pod vodou, stromům nedodávají živiny a pokud tento stav potrvá ještě několik dní, mohou stromy uschnout.


"Povodeň v roce 2002 se nás v podstatě nedotkla. Ta současná má ale na park ničivý dopad," dodal Bernad. Kvůli hrozícím škodám v areálu a v Břeclavi byl již zmírněn odtok z vodního díla Nové Mlýny, které vypouštějí 630 metrů krychlových vody za sekundu, běžně se vypouští pouze 30 metrů krychlových.


Lednicko-valtický areál navštíví ročně podle památkářů několik set tisíc turistů. Tvoří jej zámky v Lednici a Valticích spolu se 14 historickými stavbami v této oblasti - takzvanými salety, které by měly zkrášlovat krajinu upravenou v anglickém stylu. Areál je od roku 1997 zapsán mezi památky UNESCO.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů