Pátek, 29. března 2024

Pitná voda je navzdory povodním kvalitní

Pitná voda je navzdory povodním kvalitní
Pitná voda ve veřejných vodovodech na jihu Čech zůstává navzdory záplavám kvalitní. Problémy ale pracovníci vodáren zjistili při čištění odpadních vod. Některá zařízení tak museli odstavit a odpadní voda putuje přímo do toků.
Jižní Čechy -

Hlavní hygienik Michael Vít dodává, že by to nemělo nijak výrazně rozvodněné řeky znečistit. „Sami můžete vidět, že budova čistírny je zcela nepřístupná,“ říká vedoucí technik čistírny ve Veselí nad Lužnicí a ukazuje doprostřed jezera. Povodeň pitnou vodu ve městě neohrozila, i v zatopených objektech voda z kohoutků stále teče. Podle vodohospodáře Jiřího Lipolda není nijak zdraví škodlivá, přestože je trochu zkalená. Stačí ji nechat trochu odtéct.

Radnice rozhlasem vyzývala obyvatele, aby si v zatopených místech, kde pitnou vodu opět začínají odebírat, nejprve omyli dezinfekčními prostředky kohoutky. Většina studní ve městě je zatopených, podle starosty je proto musejí jejich vlastníci vyčerpat a vyčistit. „Doporučujeme používat na čištění studní chloramin nebo jiné dezinfekční prostředky. Až voda opadne, je potřeba je vyčerpat,“ vysvětluje starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek.

Problémy s úpravou odpadních vod mají teď také v Soběslavi. I zde je přečerpávací stanice zatopená vodou. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by neupravená odpadní voda neměla toky výrazně znečistit, protože dojde k enormnímu zředění. V postižených oblastech ale podle něj teď lidé musí dodržovat základní hygienická pravidla. Vodohospodáři předpokládají, že nejpozději příští týden spustí zatopené čerpací stanice a začnou čistit veškerou odpadní vodu z měst.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů