Pátek, 26. dubna 2024

Znáte mišpuli? Malá hodinka přírodopisu.

Znáte mišpuli? Malá hodinka přírodopisu.

Mišpule, Mespilus germanica, je ovocný druh, který již takřka vymizel. Sem tam je pěstována v botanické zahradě, občas se objeví někde v parku, velice vzácně roste někomu v zahrádce. Kdysi byla celkem obvyklým ovocem ve venkovských zahradách. Jenže její plody lze jíst, až když přemrznou, pak jsou celkem chutné. Ale je to taková "papla", se kterou si člověk pořádně zapatlá ruce. Nejlépe je jíst je ve vaně.

Třebaže mišpule ztratila význam jako rostlina ovocná, je pěkným okrasným stromkem. Tedy spíše keřem. Na jaře krásně kvete velikými narůžovělými květy a její plody malvice (patří mezi růžokvěté jako např. jabloně) jsou docela ozdobné. Pokud je nenecháme přemrznout, mohou po nějakou dobu posloužit do suché vazby.

mišpulePražané si mohou mišpule prohlédnout ve Vojanových sadech na Malé Straně. Vzadu, přímo proti vchodu, rostou dva překrásné exempláře. Budou hodně staré, určitě pamatují původní vlastníky zahrady. Každé jaro září svými květy a během léta se návštěvníci podivují zajímavým plodům. Takže až půjdete okolo, nezapomeňte se podívat. Brňané mají možnost prohlédnout mišpuli v botanické zahradě Masarykovy university v Kotlářské ulici.

 

 

 

Viz také www.floranazahrade.cz

http://www.stastnezeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů