Středa, 24. dubna 2024

První český ekologicky šetrný hotel

První český ekologicky šetrný hotel

Hned dvě ekoznačky – českou značku Ekologicky šetrná služba a evropskou The Flower [1] – dnes z rukou ministra životního prostředí Libora Ambrozka převzal ředitel pražského Hotelu Adalbert Filip Kühnel. Hotel Adalbert, sídlící v areálu Břevnovského kláštera „Na Markétě“ se tak stal průkopníkem ekoznačení turistických služeb v České republice.

Je totiž nejenom prvním ubytovacím zařízením u nás, které dostalo ekoznačku. Zároveň je také první službou vůbec, která má právo se pochlubit certifikátem Ekologicky šetrná služba a teprve druhou firmou u nás, která má právo používat evropskou ekoznačku The Flower [2]. „Je to důležité prvenství. Turistika je velice progresivní obor, který stále roste a rostou i jeho dopady na životní prostředí. Proto je významný zájem zákazníků i podnikatelů o to, aby tyto negativní dopady byly co nejnižší. Jsem stoprocentně přesvědčen, že Hotel Adalbert dlouho nezůstane jediným certifikovaným ubytovacím zařízením u nás, i když prvenství už mu nikdo  nevezme,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Kontakt na tříhvězdičkový pražský Hotel Adalbert se tak mimo jiné dostane do katalogu výrobků a služeb označených logem Ekologicky šetrný výrobek/služba (www.ekoznacka.cz) i do celoevropského katalogu na stránce europa.eu.int, který využívá stále více turistů i byznysmenů, kteří vyhledávají ubytování s ohledem na životní prostředí. Zařadil se tak k dalším zhruba 50 ubytovacím zařízením v celé Evropě, které svým vlastním provozem přispívají k ochraně životního prostředí a nabízí kvalitní služby na nejvyšší úrovni.

Rostoucí zájem hostů o ekologickou kvalitu nabízeného servisu potvrzuje i ředitel oceněného hotelu Filip Kühnel: „Rozhodli jsme se projít certifikací na základě podnětů od našich hostů, a také proto, že jsme cítili mezeru na našem trhu, kterou jsme chtěli zaplnit.“ To potvrzuje i Adéla Princová z certifikační Agentury pro ekologicky šetrné výrobky při CENIA, české informační agentuře životního prostředí. „Největší boom ekologické ubytování zažívá asi v Rakousku. Certifikované hotely, penziony nebo horské chaty tam přibývají velmi rychle. Nedávno na evropském mítinku ve Vídni jsme dostali celý katalog ubytovacích zařízení v Rakousku, která nosí rakouskou či evropskou ekoznačku nebo hned obě, jako Hotel Adalbert u nás,“ říká Princová. „Splnit ta kritéria není nijak zvlášť náročné. Všechna opatření jsou realizovatelná ve všech typech ubytovacích zařízení,“ dodává Daniel Hájek z oddělení dobrovolných nástrojů MŽP.

Evropský program ekoznačení byl založen Evropskou komisí v roce 1992. V současné době ekoznačku EU The Flower používá přes 300 firem pro více než 2000 výrobků a služeb nabízených na evropských trzích. Od roku 2003 mají možnost získat ekoznačku i poskytovatelé turistických ubytovacích služeb – provozovatelů hotelů, penzionů, hostelů, bed&breakfasts a od loňska i kempů.

Český systém ekoznačení – označování výrobků známkou Ekologicky šetrný výrobek -  funguje od roku 1994. Dnes je u nás označeno přes 300 výrobků od 80 dodavatelů. Hotel Adalbert je první, kdo má garantovaný doklad na to, že poskytuje ekologicky šetrné služby.

Poznámky:

[1] Ekoznačka Ekologicky šetrná služba je součástí českého národního systému ekoznačení, podobně jako známý Ekologicky šetrný výrobek. Logo je stejné (zelené stylizované E), liší se pouze názvem. Podobně jako držitelé známky Ekologicky šetrný výrobek, i poskytovatel Ekologicky šetrné služby musí kromě obecných standardů kvality splnit také environmentální kritéria (viz www.ekoznacka.cz). Ta jsou kompatibilní s kritérii Evropské komise pro udělení známky The Flower (viz europa.eu.int).

[2] Evropskou ekoznačku The Flower u nás až do dnešního dne mohla pro své výrobky používat zatím pouze semilská firma Hybler Textil (viz www.hybler.cz), vyrábějící především bytový textil, ložní prádlo, apod.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů