Pátek, 26. dubna 2024

Plzeňský kraj zřídil novou přírodní rezervaci Hůrky u Plzně

Plzeňský kraj zřídil novou přírodní rezervaci Hůrky u Plzně

Plzeň -- Plzeňský kraj zřídil dnes svým nařízením novou přírodní rezervaci Hůrky na severu od Plzně. Území cenných mokřadů, s jehož vytvořením souhlasila obec Zahrádky i majitelé soukromých pozemků, bude mít plochu přes 50 hektarů. Novinářům to řekl krajský radní pro životní prostředí Boris Kreuzberg.

Oblast Hůrky mezi Všeruby a Dolní Bělou leží na okraji rozsáhlého manětínského lesního komplexu v nadmořské výšce kolem 550 metrů. Jde o větší svahové rašeliniště v údolí Zlatého potoka, které bylo vyhlášeno už v roce 1955 a poté ještě v roce 1988 státní přírodní rezervací. "Toto vymezení ale bylo příliš vágní, a proto jsme dnes schválili krajské nařízení," řekl hejtman Petr Zimmermann. Kraj je totiž podle Kreuzberga zřizovatelem maloplošných přírodních památek.

"Původně měla rozlohu 1,25 hektaru, my jsme ji výrazně zvětšili na 26 hektarů rezervace a zhruba stejně velkou plochu ochranného pásma, které tam například zakazuje chov domácího zvířectva," řekl Kreuzberg.

Plocha nové rezervace je porostlá borovicí, břízou a sušších částech jalovcem. Na rašelinné louce se vyskytuje vzácná rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatný, tučnice obyčejná, vrba plazivá, hořec hořepník a další. "V oblasti je hodně druhů vážek, ještěrek, brouků a také zmije obecná," dodal Kreuzberg. Na chráněné ploše bylo zjištěno 44 druhů obratlovců.

Na území, jehož horninovým podkladem jsou rozpadavé pískovce, se zemědělsky hospodařilo od poloviny 13. století. Farmáři ho přestali využívat jako louky a pastviny v roce 1945.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů