Pátek, 26. dubna 2024

Ekolog Jaroslav Růžička: Příroda je dědictví

Ekolog Jaroslav Růžička: Příroda je dědictví

Karlovy Vary - Ochrana životního prostředí je stále aktuálním problémem, který podle ekologa Jaroslava Růžičky nebude nikdy zcela dořešený a dokonalý. Situace se však podle něj v posledních letech přesto zlepšila.

Jak hodnotíte současný stav životního prostředí na Karlovarsku?

Oproti období před patnácti lety je situace ve všech složkách životního prostředí lepší. Významně se například zdokonalila ochrana ovzduší.

V čem naopak vidíte největší ekologické problémy a nedostatky?

Jeden z největších problémů je určitě automobilismus, který způsobuje hluk, potíže s emisemi. Tyto potíže zůstavájí nedořešené a k výraznému zlepšení nedochází. Špatná je i situace v odpadovém hospodářství. Tu komplikuje nedisciplovanost firem i lidí.

Domníváte se, že přístup našich úřadů k ochraně životního prostředí je přísný, nebo spíše příliš laxní a lhostejný?

Úředníci mají v určitých oblastech snahu přírodu chránit. V některých případech i nadbytečnou, například při posuzování staveb, které prokazatelně nemají vliv na ekologii. Někdy jsou naopak příliš velkorysí, například při povolování kácení veřejné zeleně. U politiků, zejména na komunální úrovni, hodnotím snahu jako nedostatečnou.

Jak jsou podle vás informováni lidé o ochraně životního prostředí?

Úplně spokojeni nemůžeme být nikdy. Myslím ovšem, že se informovanost lidí zlepšuje ať už díky radnicím, neziskovým organizacím nebo novinářům.

Velkým problémem měst je těžká doprava, což dokládá například nedávná havárie cisterny v Karlových Varech. Jaký máte na tento problém názor?

Havárie je důsledkem toho, jak je řešená ve městech silničních doprava. Konkrétně v Karlových Varech se domnívám, že stav zlepší chystaný průtah, ale podle mě ani on není optimálním řešením. Vždy jsem byl spíše zastáncem obchvatu. Podle mě je jediná možnost jak zlepšit a zabezpečit dopravu vytěsnění těžkých vozidel z center měst. Stát by také měl určitým způsobem redukovat počet kamionů, které přes naše území projíždějí.

Jak by lidé měli změnit svůj přístup k ochraně životního prostředí?

Měli by si uvědomit, že tady nežijeme sami a že příroda je dědictví, které jednou předáme svým dětem.

Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů