Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zloději připraví vodárnu měsíčně o desetitisíce

Zloději připraví vodárnu měsíčně o desetitisíce

PLZEŇ - O desetitisíce korun přichází plzeňská vodárna každý měsíc kvůli zlodějům, kteří v tomto časovém úseku dokážou odcizit desítky kanálových litinových poklopů a mříží. Nenechavci je totiž výhodně zpeněžují ve výkupnách sběrných surovin.

Jednoduché řešení situace přitom neexistuje, potvrdil nám vedoucí úseku odpadních vod Vodárny Plzeň Zbyněk Bejvl. Asi nejschůdnějším, ale kvůli vysokým nákladům ne rychlým východiskem je nahrazování ukradených předmětů novými, ale z nekovových materiálů. Litinový poklop, který stojí dva až tři tisíce korun, se dá nahradit celobetonovým, jehož cena je třetinová. Zloději jej sice nemohou prodat ve sběrných surovinách, avšak nedá se použít na silnicích kvůli menší odolnosti vůči velkému zatížení především od kamionové dopravy. Lépe vyhovují poklopy z kompozitních plastů, jejich cena je ale dvakrát vyšší. Litinové mříže kanálových vpustí se snaží vodárna nahrazovat ocelovou mříží potaženou pryží, kterou sběrny také nevykupují. Její cena je okolo 1100 Kč. Používá se rovněž materiál z kompozitního plastu, jeho cena ale dosahuje až 1800 Kč. Vzhledem k tomu, že plzeňská vodárna ve městě spravuje na deset tisíc vpustí, nejde v souhrnu o zanedbatelné položky.

Aby se zabránilo škodám případně zraněním, kdy by např. někdo spadl do neoznačeného otvoru po ukradené mříži či poklopu, měli by lidé tyto hlásit na tel. číslo 377 413 666, což je dispečink odpadních vod. Kanály na části silnic sice spravuje také Ředitelství silnic a dálnic, resp. Správa a údržba silnic Kralovice, lidé si s tím ale lámat hlavu nemusí. Vodárenský dispečink totiž podle Bejvla dodanou informaci skutečnému správci kanálu operativně předá.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů