Pátek, 19. dubna 2024

Déšť rozvodnil jihočeské řeky, ohrožení platí na třech místech

Déšť rozvodnil jihočeské řeky, ohrožení platí na třech místech
České Budějovice - Silný déšť zvedl hladiny jihočeských toků. Třetí povodňový stupeň, ohrožení, překročila Polečnice v Českém Krumlově, Malše v Roudném, Moravská Dyje v Janově, Blanice v Podedvorech, Křemežský potok v Brlohu a Stropnice v Pašínovicích. Voda zaplavila desítky sklepů, hasiči museli evakuovat dva tábory. Český Krumlov varuje vodáky před sjížděním Vltavy, v níž mohou plavat pokácené stromy, informovala ČTK mluvčí radnice Jana Zuziaková. Meteorologové očekávají další déšť.

"Rozvodnily se zejména menší toky. Některé sklepy zatopil i přívalový déšť," řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů. Hasiči čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy na Jindřichohradecku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Stavějí také protipovodňové zátarasy. "Na Českokrumlovsku krátce před 22:00 zajišťovali hasiči přepravu 34 dětí a čtyř dospělých osob z táboru U Dívčího Kamene do náhradního ubytování v Křemži, ve 02:00 jindřichohradečtí hasiči evakuovali 20 osob z tábora v Rapšachu," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.

Prudký déšť vyplavil v noci část Slavonic na Jindřichohradecku, kde se rozvodnil místní potok a bylo třeba jednu rodinu evakuovat na ubytovnu a voda se dostala i do dalších asi 15 domů. "Šlo to ze všech stran, srážky byly veliké a voda tekla i z okolních kopců. Zajistili pět místností na ubytovně, potřebujeme teď hlavně vysoušeče, minimálně 15 kusů," řekl dnes ČTK starosta Josef Urban. Nyní se snaží hlavně udržet hladinu potoka tak, aby se víc nerozvodnil, plné je i koryto Dyje, voda poškodila i mosty v nedalekém Václavově či Písečné, dodal Urban. Problémy jsou i v Dačicích nebo Starém Městě pod Landštejnem na Jindřichohradecku.

Mluvčí energetické skupiny E.ON Vladimír Vácha ČTK řekl, že v noci museli odpojit osm trafostanic na Slavonicku, většina z nich už je ale od rána v provozu. "Byla to preventivní opatření, aby voda nezaplavila trafostanice," uvedl Vácha. Další problémy očekává v oblasti Podyjí na Znojemsku, kde voda stoupá a bude zřejmě nutno odpojit další trafostanice.

Meteorologové očekávají, že na jihu Čech spadne do sobotního rána 20 až 50 milimetrů srážek. "Je to dost, ale už je to méně než za dnešní noc. Nejvíce srážek spadlo v Třeboni - 141 milimetrů asi za 16 hodin," řekl ČTK českobudějovický meteorolog František Vavruška.

Druhý povodňový stupeň platí na Vltavě v Českých Budějovicích, Otavě v Sušici a stupně bdělosti dosáhla Nežárka v Lásenici, Otava v Rejštejně, Lužnice v Bechyni, Blanice v Heřmani a Černá v Líčově. "Během dne byly průtoky průměrné, večer se začaly hladiny toků prudce zvedat," řekl ČTK dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů