Pátek, 26. dubna 2024

Stezka plná motýlů

Stezka plná motýlů
Zlín - Víkendové odpoledne si můžete zpestřit procházkou po naučném okruhu Pasekářská stezka. Nachází se v bezprostřední blízkosti Zlína na konečné zastávce MHD v Jaroslavicích, na území Želechovického přírodního parku. Šestikilometrový okruh návštěvníkům nabídne krásnou procházku i řadu zajímavých informací o krajině a okolní přírodě.
Ve Zlínském kraji se v současnosti nachází celkem 39 naučných přírodních stezek, přitom v bezprostřední blízkosti Zlína existovala dosud jediná - Lukovská stezka. S nápadem vytvořit další poznávací okruh přišlo zlínské Ekocentrum Čtyřlístek nedávno, stezka byla dobudována letos v červnu.
"Rozhodli jsme se vést okruh Želechovickými pasekami. Je to oblast, kde se nachází mnoho druhů vzácných a často i ohrožených rostlin a živočichů. Výjimečný je také výskyt ptáků. Při ornitologických průzkumech jsme zde objevili přes padesát druhů, mezi nimi například žluvu nebo včelojeda," říká Martin Davidov z Ekocentra Čtyřlístek.
Procházka Pasekářskou stezkou je příjemná v jakémkoliv ročním období, teď v létě stojí za vidění také kvůli pestré paletě motýlů. Návštěvníci stezky mohou při troše štěstí vidět i vzácné druhy, například otakárka fenyklového nebo ovocného či batolce duhového.
Název stezky je odvozen od původních obyvatel této krajiny - pasekářů. Ti mýtili zalesněné horské svahy a plošiny a stavěli si zde své usedlosti, obhospodařovali půdu a na loukách pásli dobytek a koně. Typický ráz pasekářské krajiny se zachoval i v Želechovickém přírodním parku.
Na začátek Pasekářské stezky se nejlépe dostanete z Jaroslavic, z konečné autobusu. Tam bohužel zatím informace o stezce chybějí.
"Na autobusové zastávce jsme původně nainstalovali mapku s popisem, jak se dá ke stezce dojít. Ale bohužel vadila řidičům ve výhledu, tak to teď řešíme. Nejpozději v polovině srpna už bude vše v pořádku,"slíbil Davidov.
Ke stezce vás tedy musí zatím dovést orientační smysl anebo zelená turistická značka. Tu najdete kousek od autobusové točny na začátku ulice Drahy. Zhruba po kilometru a půl dorazíte na začátek okruhu, ten je nepřehlédnutelně označen. Na cestě rozmanitou krajinou, která stoupá do kopců i klesá do údolí, vás čeká celkem sedm zastavení. Procházíte loukami s pasoucími se krávami, a také cestou kolem usedlostí nebo koňského ranče.
Na zastávkách nehledejte běžné informační tabule s hustým popisem místa a fotografiemi okolních živočichů či rostlin.
Tabule jsou ručně vyřezávané ze dřeva, a svými krátkými poetickými texty vás spíše vybídnou k zamyšlení nad krajinou, kterou míjíte. Mnohem více informací o přírodě v oblasti Želechovických pasek se pak dozvíte z pracovních sešitů, které Čtyřlístek zpracoval a vydal s příspěvkem zlínské radnice. "Pracovní sešity jsou určeny především dětem. Zábavnou formou si mohou přímo na cestě nebo pak doma vyplňovat jednotlivé úkoly a dozví se tak mnoho zajímavých věcí o přírodě, například o léčivých rostlinách, ovocných stromech, ptácích nebo obojživelnících," říká Martin Davidov. Pracovní sešity dostanete zdarma v infocentru na Náměstí Míru ve Zlíně.
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů