Pátek, 26. dubna 2024

Pěstitelé v Chrašticích chtějí ochránit konopí před nájezdy narkomanů

Pěstitelé v Chrašticích chtějí ochránit konopí před nájezdy narkomanů
Chraštice - Na polích hned naproti chraštické benzínové pumpě roste konopí. Není to ovšem bylina, která slouží k výrobě drog, ale konopí technické. To se v našich končinách pěstovalo odpradávna, ale pak upadlo v zapomnění. Nyní - díky zatím jen několika nadšencům - zažívá renesanci. Mezi ně patří i Václav Říha a Horst Lampert, kteří právě u Chraštic zkušebně oseli 25 hektarů.

Sklízet se bude za pět týdnů

Sklizeň se dá očekávat zhruba za pět týdnů. A tak se nabízí otázka: k čemu je konopí dobré? "To už je vyřešené," vysvětluje Horst Lampert. "Semínko půjde na zpracování tady v Čechách a vlákno zatím do Německa. Ale příští rok chceme už všechno zpracovat tady." O technickém konopí se kdysi říkalo, že nám jej Pánbůh nadělil, abychom je využili úplně celé - od kořínků až po semena. A to v poslední době platí dvojnásob: konopí k výrobě potravin - například chleba, těstovin, limonád nebo i piva. Klasická jsou konopná lana a tkaniny, ovšem pazdeří se hodí pro výrobu dřevotřísek nebo papíru.

Konopí se dá využít od kořínků po semena

Samostatnou položkou je olej, který je velice dobrý pro kosmetiku a lékařství. A nejen to: slouží i jako pohonná hmota pro motory: "Třeba ve Švýcarsku už se na něj jezdí!" vysvětluje Horst Lampert. "Když Diessel sestrojil první motor, používal do něho olej z buráků - takže nevymýšlíme nic nového. Rakousko, Švýcarsko - ty to podporují. Kdo na to jezdí, nemusí platit silniční daň." Využití konopí je natolik zajímavé, že se na jeho pěstování a zpracování do Chraštic přijeli podívat i zástupci ekologických organizací z celé Evropy. Technické konopí je ale k nerozeznání od svého příbuzného, který slouží například k výrobě marihuany. Je vůbec možné pole ochránit před nájezdy narkomanů? "Poslední dobou jsme zjistili, že už to lidé pochopili," říká Hosrt Lampert. "A když někdo sem tam něco ustřihne, tomu nezabráníte. Když jsem to měl naseté hned po revoluci u Temelína, nikdo nevěděl, co to je, a zlikvidovali mi sedmdesát procent úrody. Člověk to ale musí brát sportovně." A Petr Čabara, jeden z organizátorů mladých ekologů, dodává: "Jediná možnost je působit osvětou a vysvětlit, že je to velký rozdíl. Byť ty rostliny vypadají úplně stejně, technické konopí neobsahuje žádné THC a nemá tedy žádný vliv na lidské vědomí."
Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů