Úterý, 16. dubna 2024

Vznikají projekty nové vodní elektrárny v Roudnici

Vznikají projekty nové vodní elektrárny v Roudnici
Roudnice nad Labem - Už v roce 2011 by na jednom z břehů Labe mohla stát vodní elektrárna. Nyní vznikají projekty, posuzují se ekologické a ekonomické aspekty a vodohospodářské hledisko. Hledá se nejvhodnější lokalita. Stát klade velký důraz na využití obnovitelných zdrojů a projekt elektrárny by finančně podpořil. Povodí Labe nyní zpracovává studii, na jejímž základě by stavba mohla v budoucnu vzniknout
"Pokud by prošla varianta pravého břehu, muselo by dojít k úpravám kanoistického kanálu. Udělal by se "bypass" kanálu, který by pak vypadal úplně jinak. Stavět by se ale začalo pravděpodobně až po mistrovství světa juniorů, které je naplánováno na rok 2008. Varianta na levé straně Labe by musela počítat s menší stavbou. Pravý břeh je možná výhodnější, ale záleží na posouzení. Na levém břehu by se muselo stavět z vody," uvedl ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek.
" K nám se o elektrárně zatím nic nedostalo. O té myšlence vím, ale dokumentaci či vyjádření k záměru jsme zatím nedostali," řekl nám vedoucí odboru životního prostředí v Roudnici nad Labem Vladimír Drož."
Stavba elektrárny má i své odpůrce. Místo na pravém břehu využívá hodně lidí k odpočinku. "Úplně by se zkazil výhled na Roudnici z "Vorovky", je to příjemné místo na odpočinek, kam chodí hodně lidí. Stavba by to úplně zabila. Nemluvě o kanálu, který je druhý nejlepší v Čechách. Sportovcům by se asi nelíbilo, kdyby přišli o možnost tréninku," kritizuje Jaromír Mikule z Roudnice.
"Pokud by k přestavbě došlo až po mistrovství v roce 2008, doporučil bych přestavbu s bypassem. I z diváckého hlediska by to bylo zajímavější. I tribuny by se mohly dostavět," konstatoval předseda Českého svazu kanoistů Jaroslav Pollert.
Obě varianty se nyní posuzují. Zásadní by měl být ekologický a vodohospodářský aspekt. Nesmělo by dojít ke zvýšení hladiny kvůli povodním. "Vorovka" by mohla dle projektu fungovat jako rybí přechod. Kanoistický kanál s bypassem by byl ještě delší.

JAROSLAV PRŮCHA
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů