Pátek, 19. dubna 2024

Unikátní bioplynová stanice v Kněžicích již může vyrábět elektřinu

Unikátní bioplynová stanice v Kněžicích již může vyrábět elektřinu

N y m b u r k (26. září 2006) – V obci Kněžice ve Středočeském kraji vzniká ojedinělý ekologický projekt. V současné době byla dokončena a uvedena do zkušebního provozu část projektu – bioplynová stanice, ve které vzniká bioplyn, jenž bude pohánět kogenerační jednotku vyrábějící elektrickou energii. Odpadním teplem bude navíc vytápěno 146 objektů v celé obci. Po uvedení celého komplexu do provozu, které je plánováno na listopad letošního roku, se v Kněžicích a okolí zlepší životní prostředí a vznikne zde poptávka po zemědělských produktech. Stavbu za téměř 116 miliónů korun provádí společnost Skanska CZ od konce roku 2005. Investorem projektu je obec Kněžice, která získala finanční prostředky ze Strukturálních fondů EU a Státního fondu životního prostředí.

 „V červenci jsme dokončili stavbu bioplynové stanice a do nově vzniklého bioreaktoru se začaly navážet odpadní splaškové vody a odpady ze zemědělské farmy. Tyto suroviny musely několik měsíců vyhnívat a v současné době již vzniká bioplyn s dostatečným obsahem metanu, jež lze využít pro výrobu elektrické a tepelné energie,“ sdělil Zdeněk Svoboda, stavbyvedoucí Divize Technologie společnosti Skanska CZ.

Bioplynová stanice zpracovává organický odpad z místní zemědělské farmy (kejdu hospodářských zvířat a siláž, traviny a podobně). Rovněž zpracovává a ekologicky nezávadně odbourává svážený obsah septiků z obce Kněžice a okolí. Všechny zmíněné suroviny se po průchodu bioplynovým reaktorem přeměňují v biologicky a hygienicky nezávadné hnojivo, které se bude vyvážet na nedaleké zemědělské pozemky.

Kotelna na biomasu, která obsahuje dva speciální kotle, je určena na spalování balíků slámy, cíleně pěstovaných energetických plodin a dřevní štěpky. Kotelna bude především v zimních měsících vyrábět teplo pro centrální rozvodnou soustavu. 

Součástí provozu bude také linka na zpracování rostlinného odpadu, jejímž produktem jsou topné pelety využitelné mimo jiné i pro domácnosti v obcích, které nejsou v dosahu rozvodů CZT.

Stavební práce na nových objektech byly zahájeny v listopadu 2005 a dokončeny byly v červenci letošního roku. Objekty vznikly na nevyužívaných obecních pozemcích na severovýchodním okraji obce. Do konce listopadu roku 2006 budou ještě dokončeny práce na  soustavě rozvodů v obci. Občané Kněžic tak budou moci využívat alternativní energie již tuto topnou sezónu.

Zdroj: Tisková zpráva Skanska CZ a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů