Čtvrtek, 28. března 2024

Lednické rybníky: opomíjený přírodní klenot

Lednické rybníky: opomíjený přírodní klenot
Jde o jednu z nejstarších rybničních soustav na Moravě a zřejmě nejvýznamnější ornitologickou lokalitu v republice. Ačkoli sem turisté jezdí nas návštěvu Lednicko-Valtického areálu, jsou opomíjené.
 


Klikněte na mapku

Nelze je neobdivovat. Národní přírodní rezervace Lednické rybníky patří k nejstarším rybničním soustavám na Moravě a rozkládají se zhruba na šestisethektarové ploše.

Soustava rybníků se nachází uprostřed Lednicko-valtického areálu a tvoří ji největší moravský rybník Nesyt s více než třemi sty hektary vodní plochy a dále Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský rybník s oblíbeným koupalištěm Apollo.

Jedinečný krajinný park

V první polovině 19. století byly břehy rybníků, s výjimkou Nesytu, Lichtenštejny parkově upraveny a spolu s dalšími krajinnými úpravami i stavbami v jejich okolí vznikl i jedinečný krajinný park. Jeho součástí je i Zámecký rybník v Lednici, vybudovaný v polovině 17. století v místech meandrů Dyje.

Již několik let pak celou tuto rybniční soustavu propojuje nově obnovená naučná stezka, jež tvoří i významnou příkaly rodní památku Břeclavska.

Zámecká Dyje v Lednici

Ten, kdo se rozhodne na podzim zavítat na Pálavu či k novomlýnským nádržím, může na trasu směle vyrazit. Není nijak náročná. Začíná u parkoviště poblíž silnice z Břeclavi do Lednice na hrázi Mlýnského rybníka. Pak vede po břehu rybníků s upravenými cestami a porosty prakticky stále po rovině.

Informační panely na sedmnácti stanovištích popisují místní faunu, flóru a další zajímavosti této unikátní přírodní lokality. Kromě tabulí s informacemi se dočkala obnovy i terasa s vyhlídkou na přírodní rezervaci.

Obec Lednice vydala k této stezce i zajímavou doprovodnou brožuru, jež by turista bažící po vědomostech neměl opomenout koupit.

Jízdárny poblíž zámku Lednice - Lednicko-valtický areál

Jízdárny poblíž zámku Lednice

15 kilometrů unikátní přírodou

Pro pěší turisty zabere tato patnáctikilometrová trasa vycházkovým tempem čtyři až pět hodin. Stezka není jasně daná a její trasu si každý turista musí zvolit sám. Pokud se rozhodne projít vše, je to dlouhý výšlap, avšak ne příliš náročný. Na kole je to pak příjemná projížďka.

Trasa míjí řadu historických památek. Tyto romantické stavby jsou však působivě zasazené do této nevšední krajiny. Pohledy turistů proto přímo ze stezky často směřují k těmto krajinným dominantám zrcadlícím se ve vodních hladinách rybníků.

Nelze opomenout Lednici se světoznámým zámkem, stejně slavným parkem s romantickým skleníkem a labyrintem geometricky sestříhaných keřů či minaretem, odkud je krásný výhled na okolí Lednicko-valtického areálu.

Lednicko-valtický areál

   
   



Kolonáda ve Valticích - Lednice
Kolonáda ve Valticích - Lednice

Cestou plnou přírodních krás lze navštívit i Lovecký zámeček postavený v letech 1805-1806 podle návrhu Josefa Hardmutha či Janohrad, romantický zámeček, který získal své pojmenování po Janu I. Josefu z Lichtenštejna.

Unikátní příroda

Naučná stezka Lednické rybníky je však zaměřena zejména na okolní přírodu, jež je stejně unikátní jako památky, které ji doplňují.

Národní přírodní rezervací ji ochranáři vyhlásili již v roce 1953, do seznamu významných mokřadů byla zapsána v roce 1999.

Rybníky v okolí Lednice vznijiž v patnáctém století jako nádrže pro chov ryb. Většina z nich k tomuto účelu slouží dosud. Dnes je však tato rezervace i jednou z nejvýznamnějších ornitologických lokalit v republice. U rybníků kromě jiných druhů hnízdí potápka černokrká, kdysi nejhojnější potápka české fauny.

Lednický park

Turisté mohou obdivovat i zrzohlávku rudozobou, naši nejvzácnější kachnu. Při důkladnějším pozorování lze spatřit i bukáčka malého nebo sýkořici vousatou, skrytě žijící v rákosinách. Na ostrově v Zámeckém rybníku pak jeho návštěvníci mohou snadno pozorovat desítky párů volavky popelavé a kvakoše nočního v hnízdní kolonii.

Při cestě kolem rybníků lze slyšet dokonalý koncert žab. Trvale se u vody zdržují jen skokani, kuňky a ropuchy. Rozmnožovat se k nim chodí i rosničky.

Pokud se turisté rozhodnou absolvovat tuto jedinečnou přírodněnaučnou stezku celou, neměli by opomenout ještě malý kousek přírody za posledním informačním panelem. U rybníka Nesyt je totiž k vidění naše nejlepší slanisko, místo, kde se vyskytují unikátní slanomilné rostliny.

Slunce nad Pálavou - Při projížďce lodičkou po Novomlýnské nádrži

Slunce nad Pálavou

Zdroj: Cestování

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů