Pátek, 26. dubna 2024

Děčínská ZOO otevřela dvě nová ekocentra

Děčínská ZOO otevřela dvě nová ekocentra

Nové středisko environmentální výchovy otevřela včera ZOO v Děčíně. Správnější je ale hovořit hned o dvou centrech, které ZOO rekonstruovala investicí v celkové hodnotě 12,7 milionu korun. Téměř osmi miliony přispěl ZOO na realizaci projektu Státní fond životního prostředí. Zbylou část investice zajistilo statutární město Děčín.

Prvním z nich je rekonstruovaná správní budova ZOO přímo v jejím areálu, kde vznikla nová Zooškola – přednáškový sál, vybavený příruční knihovničkou a audiovizuální technikou. Další část investice směřovala do Zooklubu, který vznikl v centru města na Teplické ulici č. 19. U vstupu uvítal první návštěvníky živý bludný Holanďan u přídě své stejnojmenné lodi. V přízemí budovy se prochází kolem akvárií se scenériemi z nádherného života korálových útesů. V dalších patrech potom expozice představuje jednotlivé ekosystémy ostrovních oblastí především Tichomoří a Karibiku. Celá expozice také nese název Rajské ostrovy. Poslední patro skrývá přednáškový sál-klubovnu pro děti s velmi nápaditě vybaveným interiérem. Deska stolu je pokryta exotickými motýli, židličky mají opěrátka v podobě pestrých želvích krunýřů, čaj se servíruje ze hřbetu obrovského ještěra a kabátky se odkládají do mohutného kaktusu.

Slavnostního otevření obou středisek se zúčastnila řada hostů – ředitel děčínské ZOO Lubomír Moudrý tu uvítal své kolegy ze zahrad v Hluboké nad Vltavou, Liberci, Ústí nad Labem či Plzni. Přišel také děčínský primátor Vladislav Raška, Petr Stejskal ze Státního fondu životního prostředí či poslanec Vladimír Šoltys. Ministerstvo životního prostředí zastupoval ředitel odboru vnějších vztahů Jakub Kašpar či Magdalena Boučková z Komise pro zoologické zahrady.

V obou střediscích budou probíhat jednorázové akce, ale i pravidelné vzdělávací pořady pro školy. Konkrétní informace o nich je možné nalézt na sránce www.zoodecin.cz či na telefonních číslech 412 531 626 nebo 605 888 668. Ekologické výchově věnuje děčínská ZOO dlouhodobě značnou pozornost. Velká část zahrady je věnována expozici fauny Českého Švýcarska, po celé ZOO je rozmístěna řada velmi dobře připravených informačních tabulí s možností optických, čichových i hmatových vjemů či nejrůznější zábavné úkoly pro děti, které si mohou vyzkoušet pocity medvědů, způsob pohybu kamzíků či kočkovitých šelem nebo zjistit, jak široký úhel pohledu má sova nebo kůň.

Fotografie ze včerejšího otevření obou středisek najdete na www.env.cz v rubrice Tiskové zprávy.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů