Pátek, 26. dubna 2024

Po šesti letech se v zoologické zahradě Zlín Lešná opět narodila mláďata hroznýše královského

Po šesti letech se v zoologické zahradě Zlín Lešná opět narodila mláďata hroznýše královského

Ačkoli zahrada chová tyto hady už léta, je to po takové odmlce velká událost. Hroznýš královský je obdivuhodný plaz mohutného těla. I když je v chovech celkem častý, čekali chovatelé na čerstvé přírůstky celých 6 let, říká mluvčí zahrady Romana Bujáčková. 

"Přišlo na svět tentokrát 12 živých malých hádků, takže ta skupinka hroznýšů královských se nám docela početně rozrostla. Malí hroznýšci měřili po narození kolem 30 centimetrů a rostou jako z vody. Nicméně návštěvníci je neuvidí, protože zůstávají v chovatelském zázemí. Rozhodně jim ale pohled na tyhle krásné a majestáné hady neodepřeme, protože jednu skupinku objeví v teráriu v suterénu zámku Lešná, kde kromě jednoho dosplěného jedince najdou i rodiče mláďat - jedenáctiletého samce a šestiletou samičkou. Ta se už narodila v zlínské zoo a je to jedno z mláďátek, které se narodilo v roce 2000. Další skupinku hroznýšů objeví návštěvníci v nové tropické hale Yucatan, kde je jejich expozice trochu netradiční, protože je postavena jako replika chýše mayského umělce. A musím upozornit, že ten největší hroznýš, který tu žije je babička narozených mláďat," říká Romana Bujáčková.

Hroznýši patří mezi často chované hady a třeba i pro začínající teraristy jsou naprosto ideálními hady, protože nejsou nároční a rozmnožování většinou bývá bez problémů. Zoologická zahrada ve Zlíně ale netuší, proč to u nich hroznýšům trvalo 6 let. Zřejmě se tak dlouho hledal ideální pár. Hroznýši královští jsou vejcoživorodí, to znamená že se vejce přímo inkubují v těle matky a na svět potom už přicházejí živá mláďata. Ta jsou od prvního dne naprosto samostataná, maminka o ně žádným způsobem nepečuje, takže se "rozeběhnou" do světa a už se starají sami o sebe.

A čím se hroznýši živí? Mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková prozrazuje: "Přímo v zoo dostávají hroznýši myši a potkany, v té volné přírodě pak záleží na velikosti jedince, protože u drobnějších a mladých jedinců na jídelníčku najdeme drobné ptáky, drobnější obratlovce a ještěrky. Ti větší si pak troufnou na podstatně větší sousta, třeba na kajmany, kapibary, ale třeba i na větší ptáky."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů