Pátek, 26. dubna 2024

Umírněné řešení

Umírněné řešení
Nová chemická politika EU definitivně platí. Naplní protichůdná očekávání?

Po létech diskusí a lobbingu je dobojováno: nová směrnice o regulaci chemických látek, známá pod názvem REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) definitivně vstupuje v platnost. Poté, co ji schválili ve Štrasburku europoslanci, ji toto pondělí v Bruselu potvrdily členské země EU prostřednictvím svých ministrů životního prostředí na zasedání Rady EU pro životní prostředí. Za Českou republiku je tedy pod ní podepsán odstupující ministr Petr Kalaš.

Zásadní změny pro chemický průmysl přinese REACH počínaje 1. červnem 2007 a během následujících jedenácti let shromáždí informace o 30 tisících chemických látek na evropském trhu. Nejnebezpečnější chemikálie, kterých je na trhu asi 1500, bude muset schválit Evropská agentura pro chemikálie.

Ekologické organizace ovšem neuspěly s požadavkem upřít právo na výrobu látkám označeným za nebezpečné, pokud za ně existuje vhodná náhrada. REACH neodstraní z trhu množství nebezpečných látek, a to včetně těch rakovinotvorných či těch, které poškozují lidské plody. Bude možno je používat i v případech, kdy jsou k dispozici bezpečnější náhrady.

VÝSLEDNÁ PODOBA SMĚRNICE je tedy výrazně mírnější, než předpokládaly ekologické organizace a obávaly se mnohé evropské chemické podniky. Podle Greenpeace to prý bylo právě Česko spolu s Německem, Polskem, Irskem a Velkou Británií, které zabránilo dostatečné účinnosti nové evropské směrnice.

Nepodařilo se prý plně prosadit princip odpovědnosti výrobců za chemické látky. Výrobci nebo dovozci nebudou muset k látkám, vyráběným nebo dováženým v množství do deseti tun ročně, což se týká 60 procent chemikálií zahrnutých v REACH, poskytovat dostatek informací, na jejichž základě by bylo možné zhodnotit jejich rizikovost a hledat bezpečnější řešení.

Podstatné však je - a uznává to i organizace Greenpeace, že byla směrnice vůbec přijata, protože dosavadní, zcela nedostatečný způsob nakládání s chemikáliemi skutečně zlepší. Prosadil se také princip povinné náhrady látek, které se velmi těžko rozkládají, a které se hromadí v živých organismech. Rozšiřování účinnosti směrnice je navíc vždy jednodušší, než její přijetí jako celku.

Evropský chemický průmysl je nejsilnější na světě. Má roční obrat 586 miliard eur, přičemž největší evropské chemické podniky jsou v Německu (BASF a Bayer). Česká chemie je v porovnání s nimi trpaslíkem, přesto byli její představitelé v průběhu projednávání REACH poměrně aktivní. Jejich obavy, že evropský parlament navrhovanou podobu REACH ještě přitvrdí, se ovšem nenaplnily.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů