Úterý, 19. března 2024

První chovný program pro vzácné tučňáky

První chovný program pro vzácné tučňáky
Samec vzácného tučňáka novozélandského, který byl koncem loňského roku nalezen na pokraji vyčerpání po plavbě dlouhé 2000 kilometrů v Austrálii, by měl zahájit vůbec první chovný program tohoto živočišného druhu. V sydneyské zoologické zahradě, kde se tučňák nazývaný Munro zotavoval, se k němu připojí dvě místní samice - Chalky a Milford.
Jak včera připomněly internetové stránky BBC, Munro je dnes jediným samcem svého druhu chovaným v zajetí; Chalky a Milford jsou zase jedinými chovanými samičími zástupkyněmi druhu.
Munro byl zachráněn loni v listopadu, když ho vysíleného a s dýchacími problémy vyplavily vlny ve vesničce Norah Head na pobřeží Nového Jižního Walesu, asi 2000 kilometrů od jeho rodného novozélandského Jižního ostrova.
Nyní se po dvouměsíčním hodování na sardinkách již těší dobrému zdraví a má být představen samicím v sydneyské zoo Taronga s nadějí, že by s nimi mohl zplodit potomky. Období páření tohoto druhu připadá na červen. "Děvčata byla již nějakou dobu sama... Ještě je neviděl, ale už je slyšel. Je celý rozechvělý, pořád se pokouší uprchnout, aby se k nim dostal," prohlásila mluvčí zoo Danielle McGillová.
Podle ošetřovatele tučňáků v zoo také Chalky a Milford mají chuť se pářit; každoročně snášejí vajíčka a střídavě na nich marně sedí.
Experti uvádějí, že pro tučňáky novozélandské nejsou tak dlouhé poutě za potravou, jakou urazil Munro, neobvyklé. Lidé se však o nich dozvědí prakticky pouze v případech, kdy jsou zvířata vyplavena na břeh kvůli únavě či zranění.
Plaší tučňáci novozélandští, kteří svým hustým obočím prý připomínají slavného amerického komika Groucha Marxe, hnízdí v pobřežních lesích ve fjordech na jihu Nového Zélandu. Patří mezi ohrožené živočišné druhy; ve volné přírodě se vyskytuje méně než 1000 chovných párů těchto zvířat. Snižování jejich stavu způsobují uměle vysazení predátoři, ničení jejich přirozeného životního prostředí a komerční rybolov.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů