Úterý, 23. dubna 2024

Kanalizace Svádova pomůže při povodních

Kanalizace Svádova pomůže při povodních

Svádov, Olšinky -Zlepšit protipovodňová opatření a zvýšit hygienické podmínky ve Svádově a v Olšinkách má projekt nové kanalizace za 45 milionů, který zde chce zrealizovat město.

Právě Svádov má přitom při pravidelných povodních, naposledy před rokem v dubnu, velké potíže. Řeka Labe zde zaplavuje sklepy a garáže rodinných domů. Komplikuje tak život místním obyvatelům, z nichž někteří zde poté ani nemohou vykonávat svou živnost.

"Na tento projekt žádáme o dotaci 32 milionů z celkové částky. Počítáme tedy, že z prostředků města uvolníme asi 13 milionů korun," uvedl Jan Řeřicha, náměstek primátora města Ústí.

Zmíněné miliony chce město získat z programu ministerstva zemědělství a z Fondu vodního hospodářství Ústeckého kraje. "Zároveň ústečtí radní schválili vytvoření projektového týmu pro tuto akci," doplnil Milan Knotek, mluvčí ústeckého magistrátu.

V současné době existuje projektová dokumentace k územnímu a stavebnímu řízení. Termín zahájení prací bude závislý na rychlosti, s níž se městu podaří peníze ze zmíněných zdrojů získat.

"Kanalizace má podchytit stávající vyústění do řeky Labe a odvést odpadní vody do čističky," dodal mluvčí.

Výstavba kanalizace nenaruší chod stadionu TJ Svádov. Uvedl to František Kolman, předseda klubu s tím, že jednání již proběhla loni.

"Velký význam pro nás tato tlaková kanalizace mít nebude. Ale určitě hodně pomůže obyvatelům Svádova, zlepší jim život," dodal.

Radek Strnad

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů