Pátek, 29. března 2024

Zajímavosti z oblasti EMAS

Stručná informace o zprávách na EMAS Helpdesk
Zajímavosti z oblasti EMAS

Evropské federace profesionálních organizací v oblasti životního prostředí (EFAEP) chystá na 25. května historicky první Den environmentálních ověřovatelů. Místem setkání bude Brusel. Hlavním cílem je široká diskuse o zkušenostech profesionálů v zavádění EMS na pozadí probíhající revize systému EMAS.

  • Polské ministerstvo životního prostředí oznámilo další čtyři letos registrované společnosti v systému EMAS, celkově tak Polsko dosáhlo šesti registrovaných organizací.
  • Zástupci španělského soukromého sektoru sdružení v Klubu EMAS podporují zavádění systému řízení dle Nařízení 761/2001 v Katalánsku. Klub byl založen v Barceloně, funguje pod záštitou katalánského Competent Body (Departament de Medi ­Ambient I Habitage ­de la Generalitat d­e Catalunya) a najdete v něm členy z mnoha ekonomických odvětví. Podpora zavedení EMAS spočívá v poskytnutí zkušeností a informací.
  • Dále si přečtete o školení v regionu Jižní Tyroly, Alto Adige, kde přední odborníci na EMAS Easy a Ecomapping prezentovaly možnosti dobrovolných nástrojů v řešení problémů malých a středních podniků týkajících se udržitelného rozvoje.
  • Ministerstvo životního prostředí, potravinářství a venkovského rozvoje (DEFRA) Spojeného království vydalo komplet Environmental Reporting Guidelines – Key Performance Indicators (KPI`s), který má sloužit organizacím v identifikování dopadů na životní prostředí, sledování rizik, a zařazení potřeb zájmových skupin.
  • Další články představují společnost The Barden Corporation (UK) Ltd světového lídra ve výrobě kuličkových ložisek a oživení EMAS Easy v německé spolkové republice Baden-Wurttemberg.
  •  

Lednové informace z EMAS Helpdesk (15. 2. 2007)

Evropské provozy kanadské společnosti Bombardier, která se specializuje na výrobu a servis železničních strojů a zařízeních (Bombardier Transportation GmbH), si dodala odvahu v konkurenčním boji další registrací EMAS. Nově registrované provozy se nalézají v Německu v městech Bautzen a Görlitz. S jejich přispěním počet EMAS lokalit dosáhl čísla sedm. Bombardier nabízí na svých stránkách také inovační příklady použití loga EMAS v propagaci.

Díky předsednictví Německa od 1.1. 2007 v řídících orgánech Evropské unie jsou i další informace z této země:
struktura německých společností EMAS podle počtu zaměstnanců (více si přečtete v samotné zprávě);
společnost Bayernoil Refinery Corporation rozjela přípravu registrace EMAS ve všech svých třech sítích - Vohburg, Ingolstadt a Neustadt, umístěných podél řeky Dunaj východně od Ingolstadtu (více viz tisková zpráva společnosti);
na jaře tohoto roku se sejdou zástupci více než 80. EMAS registrovaných nemocnic v rámci zasedání The German Hospitals EMAS Working Group s cílem aktualizovat EMAS nástroje zdravotnického sektoru. V roce 2006 bylo cílem setkání diskutovat identifikování nepřímých aspektů, jejich začlenění do systému a provázání se systémem řízení kvality. Podmínkou účasti v pracovní skupině je registrovaný systém řízení dle EMAS a doložení dlouhodobého rozvoje na profesionální úrovni. Více informací Vám poskytne pan Martin Nöthe.

Zprávou z Maďarska je registrace osmi společností z nichž 4 jsou kategorie malých a středních podniků. Registrace dosáhly díky spoluúčasti v projektu EMAS Easy, který byl odstartován v březnu 2005 v Maďarsku a Rumunsku, a spojoval eco-mapping a zjednodušenou metodiku zavedení systému řízení EMAS tzv. EMAS Easy. Metodika EMAS Easy byla přeložena i do češtiny a přejata do projektů po celé Evropě.

Z dalších článků se dozvíte o rekonstrukci Muzea Akropole v Athénách řeckou firmou AKTOR SA., která má zavedený EMAS, o spolupráci firem EMAS v podpoře národních a regionálních socio-ekonomických federací a společností v opětovném využití a recyklaci výrobků a materiálů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů