Pátek, 26. dubna 2024

Příznivci labského kanálu se nevzdávají

Příznivci labského kanálu se nevzdávají
Pardubický vicehejtman Roman Línek (KDU-ČSL) je přesvědčen o smysluplnosti projektu

Rozhodnutí ministra životního prostředí Martina Bursíka neudělit výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny v případě výstavby tříkilometrového vodního kanálu u Přelouče s plavební komorou, vraty a novými přemostěními udělalo mnohým pořádný škrt v záměrech.
Týká se to Pardubického kraje, měst Pardubic i Přelouče a samozřejmě Ředitelství vodních cest a konsorcia stavebních firem Skanska DS a OHL, které byly pro výstavbu této zakázky v hodnotě 1,95 miliardy korun vybrány.
"Rozhodnutí ministra Bursíka situaci kolem této mimořádně důležité stavby velice zkomplikovalo," řekl Právu vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL). "Stavba mohla být již v průběhu dvou let zrealizována a v Pardubicích mohl být budován koncový přístav na Labi, paralela Hamburku s logistickým centrem, které by propojilo různé druhy dopravy a jež bylo usnesením podpořeno před několika lety i naší vládou," dodal.
Jak dále Línek uvedl, je připraven společně s pardubickým primátorem Jaroslavem Demlem (ODS), starostkou Přelouče Dagmar Burešovou (ODS) a s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Mílem obrátit se s touto problematikou na premiéra Mirka Topolánka (ODS) i další ministry, aby se nakonec nějaké řešení, které by umožnilo propojit problematické místo u Přelouče s již splavnými místy na obou stranách diskutovaného plavebního kanálu.
"Tato stavba byla na letošní rok pokryta ze státního rozpočtu 400 milióny korun. Investor stavby navíc už jednou výjimku dostal. Rozhodnutí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), Bursíkova předchůdce, však napadla žalobou ekologická sdružení Svoboda zvířat a Děti Země a soud jim dal bohužel za pravdu. Projekt poté vrátil ministerstvu znovu k posouzení a rozkladová komise doporučila výjimku nevydat. Jsem ale přesvědčen, že tento smysluplný projekt není na lopatkách a že se dočká svého naplnění," prohlásil Línek.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů