Pátek, 26. dubna 2024

Parky mají opět původní tvář

Parky mají opět původní tvář
Opava

Současná dendrologická skladba parků v Opavě (Janáčkových sadů, Sadů u muzea, Smetanových sadů, Křížkovského sadů, Sadů svobody a Dvořákových sadů), které vznikaly v letech 1833 až 1855, je postavena na výsadbách z konce 19. století. Suché, přestárlé, havarijní a nemocné stromy musely být odstraněny, stromy s velkou sadovnickou hodnotou byly odborně ošetřeny. Tento "zásah první naléhavosti" stál 1,5 mil. Kč.

Usychání kosterních dřevin bylo podnětem ke komplexní rekonstrukci parků, která začala v roce 2001. "Museli jsme vykácet nejen suché stromy, ale i zdánlivě zdravé, které. svými korunami zasahovaly do frekventované silnice vnitřního okruhu města," vysvětlovala vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny magistrátu města Ludmila Domesová.

Veřejnost byla na tyto zásahy systematicky připravována. V městském zpravodaji Hláska i v místním tisku vycházely články podrobně objasňující záměr radnice. "Lidé nám volali, mnozí si nedovedli představit, jak budou parky potom vypadat. Pomohlo i to, že souběžně s kácením probíhaly rozsáhlé výsadby, které vycházely z původní kompozice a druhového složení dřevin na základě podrobného dendrologického a historického průzkumu. Svým množstvím a velikostí vysazovaného materiálu nemají výsadby v poválečné historii města obdoby," doplňuje Ludmila Domesová.

Postupovalo se podle projektu opavského zahradního architekta Ing. Lubomíra Rychtára. "Chtěl jsem zeleni v centru vrátit tvář, kterou jí vtiskli naši předkové před zhruba 150 lety," říká. Město podle stejného projektu obnovilo trávníky a vysadilo rododendrony, azalky, šeříky a květiny. Na rekonstrukci zeleně navázala obnova mobiliáře a chodníků. Celkové náklady na rekonstrukci parků dosáhly asi 10 milionů korun.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů