Sobota, 20. dubna 2024

Vyhlásenie oblastí NATURA 2000 si vyžiada novelizáciu Zákona o ochrane prírody

Vyhlásenie oblastí NATURA 2000 si vyžiada novelizáciu Zákona o ochrane prírody

Bratislava (TASR) - Vyhlásenie oblastí európskeho významu a chránených vtáčích území NATURA 2000 si podľa Juraja Vanka z Rady združenia vlastníkov lesov Slovenska vyžiada novelizáciu Zákona o ochrane prírody a krajiny. Uviedol to po dnešnom okrúhlom stole na Ministerstve životného prostredia (MŽP) na tému NATURA 2000.

Podľa Vanka by mali finančné prostriedky na ochranu prírody pochádzať zo štátneho rozpočtu a nemali by ju financovať vlastníci lesov. Taktiež je podľa neho dôležité vyriešiť zonáciu chránených území. Vyhlasovanie chránených území v zóne A (bezzásahová zóna) by mohlo podľa Vanka prebiehať so súhlasom vlastníka daného územia o obmedzujúcich opatreniach.

Štátny tajomník MŽP Jaroslav Jaduš zdôraznil, že ochrana prírody nie je iba záležitosťou štátu, ale aj jednotlivých regiónov, ktoré by sa mohli priamo podieľať na financovaní ochrany prírody. "Región sám uzná, že je veľmi výhodné z hľadiska rozvoja cestovného ruchu chrániť isté územie ako atraktivitu pre potenciálnych turistov," uviedol Jaduš.

Rezort životného prostredia podľa štátneho tajomníka MŽP Jaroslava Jaduša rešpektuje zoznam Natury 2000. Napriek tomu MŽP osloví príslušné inštitúcie na vypracovanie právnej analýzy, či je možné v zozname oblastí z Natura 2000 robiť ešte zmeny alebo nie.

http://www.orangeportal.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů