Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové podali žalobu na Bursíkovo ministerstvo

 Ekologové podali žalobu na Bursíkovo ministerstvo

 Snaží se tak zabránit průchodu dálnice D8 chráněnou oblastí

Ekologičtí aktivisté se nechtějí smířit s tím, že ministr životního prostředí Martin Bursík povolil průchod dálnice D8 Chráněnou krajinnou oblastí (CHKO) České středohoří.
Na jeho ministerstvo teď podali žalobu a požadují, aby rozhodnutí bylo soudně zrušeno.
"Na soud se kvůli dálnici D8 obrátila Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice a Děti Země," upřesnila včera Margita Abtová z ústeckého pracoviště ministerstva životního prostředí (MŽP).


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přitom chce v nejbližší době vyhlásit na dodavatele sedmnáctikilometrového úseku D8 mezi Řehlovicemi a Lovosicemi výběrové řízení.
Na dotaz Práva, jestli už dostavbě dálnice D8 nic nebrání, odpověděl v květnu generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík: "Příslušný odbor MŽP koncem dubna zamítl odvolání dvou ekologických sdružení proti souhlasu Správy CHKO se stavbou úseku. Bez tohoto průlomového rozhodnutí bychom nemohli soutěž vyhlásit." Náklady na úsek Lovosice- Řehlovice dosáhnou včetně daně z přidané hodnoty asi dvanácti miliard korun. Dokončen má být v roce 2010 a s ním i celá D8. Pak by už mohla auta konečně bez přerušení jezdit z Prahy až do Drážďan.


Jestliže však soud vyhoví žalobě ekologů na MŽP, dokončení dálnice D8 se notně prodlouží. Na objízdných trasách, procházejících obcemi, by se tak i po roce 2010 tvořily nekonečné kolony kamiónů a osobních aut.


Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který se několikrát pokoušel dohodnout s ekology smír, včera sdělil, že o žalobě ještě neví. "Pokud ji skutečně podali, je to nefér. Trpět tím budou desetitisíce lidí tady v regionu," zdůraznil hejtman.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů