Úterý, 19. března 2024

Hrozba pro českou přírodu? Americký norek

Hrozba pro českou přírodu? Americký norek

Praha - Původně žil pouze na severoamerickém kontinentu, ale z kožešinových farem se rozšířil na mnoho míst v Evropě včetně Česka. Řeč je o norku americkém, který představuje reálnou hrozbu pro některé české druhy, například pro raky. Americký "přistěhovalec" navíc brání návratu původního, leč vyhubeného norka evropského.

"Norek americký je nepůvodní druh s perspektivou dašího dynamického šíření na naše území, který jako jediný z nepůvodních druhů šelem představuje potenciální hrozbu pro naši faunu," píše se v obsáhlé publikaci Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky.

Americký norek je jedním z bezmála pěti set rostlinných a živočišných druhů, které tato unikátní odborná kniha popisuje. "Jsme první zemí východní Evropy, která takovou publikaci má," řekl Aktuálně.cz Petr Stýblo, ředitel Českého svazu ochránců přírody, který sborník vydal díky zhruba čtyřmilionovému grantu ministerstva životního prostředí.

Na vzniku knihy, která má téměř pět set stran, se podílelo pětasedmdesát odborníků z celé republiky. Tři roky sbírali informace o nepůvodním hmyzu, rostlinách, obojživelnících či savcích, kteří se s menší či větší pomocí dostali do České republiky a pro místní faunu a flóru mohou představovat nepatrné nebezpečí, ale i velkou hrozbu.

Norek zcela vyluxuje potok

Publikace má sloužit například jako návod pro úřady, jak se proti některým, zvláště agresivním nepůvodním druhům bránit, aby zcela nevytlačily původní druhy. Aby například jeden kraj nedal na likvidaci invazní rostliny netykavky velké peníze, ale tato akce se mime účinkem, protože sousední kraj to neudělá.

"Jsou tak agresivní druhy, že mohou výrazně změnit současný stav, takže některé biotopy mohou úplně zmizet," tvrdí Stýblo, který byl spolu s Jiřím Mlíkovským z Národního muzea editorem publikace.

Typickým příkladem je už zmiňovaný norek americký. Do volné přírody se dostal z kožešinových farem. "Majitelé je vypustili, když se jim už nevyplatilo je dál chovat. Vypouštěli je i někteří radikální ochránci přírody," připomíná Stýblo.

Norek ve velmi adaptabilní, přenáší račí mor, těžko se loví. A zanechává za sebou spoušť. "Potok úplně vyluxuje," tvrdí Stýblo.

Své zkušenosti s ním mají například v západních Čechách. "S norkem máme problémy. Likviduje veškeré vodní ptactvo na rybnících i řekách," řekl nedávno v MF Dnes jednatel myslivců na Domažlicku Petr Kopf. Například v Chocomyšli zlikvidovala tato šelma hejna chovných kachen.

Veřejnost zastavila lov veverek

Snaha ochranářů zastavit šíření nepůvodních druhů někdy narazí na odpor veřejnosti. Jako například v Itálii, kde po dvou letech museli na nátlak veřejnosti zastavit střílení "roztomilé" veverky popelavé, která se do Evropy dostala rovněž z Ameriky a vytlačuje původní veverky.

Někdy stát dokonce podporuje rozšiřování nepůvodních druhů jako v případě několika druhů jeseterů, kteří se dostali do českých vod. "Třetina ryb je nepůvodní a byla vysazena jenom proto, aby si mohli rybáři zarybařit," tvrdí Stýblo.

Do českých rybníků se omylem dostala i střevlička východní, která dokáže zcela vyžrat celý rybník.

Novozélandské prokletí: králík

Podle Petra Stýbla je nejvyšší čas, aby stát začal dovoz nepůvodních druhů regulovat. "Není to prakticky vůbec kontrolované," upozorňuje Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Mluvčí českého ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar pro Aktuálně.cz uvedl, že jeho úřad využije odbornou knihu Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky například při zpracování strategií pro nakládání s cizímu druhy. Dodal, že nyní se o nepůvodních druzích dokonce vede jednání v Evropské komisi.

Podle Stýbla mají v součanosti nejlepší legislativu Austrálie a Nový Zéland.

Právě na Novém Zélandu mají s šířením nepůvodního druhu - králíka - značné zkušenosti. "Jsou prokletím životního prostředí," citovala agentura Reuters Marka Oldfielda z organizace Environment Canterbury.

Králíci byli na novozélandské ostrovy přivezeni koncem 19. století kvůli obchodu s kožkami, který se ale paradoxně nikdy neuskutečnil. Hlodavci se však množili tak překotně, že zamořili rozsáhlé oblasti země, spásali řídkou vegetaci a působili tak všeobecnou erozi.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů