Pátek, 26. dubna 2024

Zisk zemědělců letos spěje k rekordu

Zisk zemědělců letos spěje k rekordu
Čeští zemědělci letos zažijí ekonomicky nejlepší rok. Odvětví vytvoří rekordní zisk, odhadovaný na víc než sedm miliard korun. "Vypadá to nadějně. Třeba díky rostoucím cenám obilí budou tržby vyšší o tři miliardy korun. Teď záleží na nákladech," říká předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Ani další agrární lídři neskrývali včera při zahájení výstavy Země živitelka optimismus.

"Svět prahne po obilninách, a zemědělci tak po letech za svou práci dostanou slušně zaplaceno. To by mělo stabilizovat příjmy i výrobu a zahájit renesanci odvětví. Přichází prostě doba, kdy bude zemědělství doceněno," předpovídá prezident Agrární komory Jan Veleba.

Dotace čekají škrty

Za vším je především strmá poptávka po obilninách, představujících klíčovou plodinu. Poptávku, a tím i ceny, žene vzhůru hlavně rozvoj biopaliv v Evropě, Spojených státech i Asii.

Světové ceny obilí skočily o 30 až 40 procent. To ovlivňuje i výkupní ceny u nás. Zatímco loni čeští farmáři dostali za tunu krmného obilí 2700 korun, letos už kolem čtyř tisíc. Podobný skok zaznamenala i potravinářské pšenice nebo sladovnický ječmen. Za rekordními výsledky je ale třeba hledat i dotace, které letos dosáhnou rekordních 36 miliard korun.

Šéf profesní komory Veleba proto včera už upozornil, že se nehodlá smířit se signály o jejich škrtech, jak se uvažuje při přípravě nového rozpočtu státu. "Chceme stejné podmínky jako zahraniční konkurence," argumentuje.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale v rozhovoru pro HN připustil, že peněz na přímé platby bude méně. "Nechci dělat prognózy, protože s ministerstvem financí stále o dva a půl miliardovém škrtu v naší kapitole jednáme," uvedl.

Politici se ale na Zemi živitelce shodli na jednom: Češi začínají mít požitek z dobrého jídla, což pomáhá i českým výrobcům potravin. "Požitek z dobrého jídla je důležitý. Jinak se staneme obětí cenových letáčků obchodních řetězců," vyzýval spotřebitele Gandalovič.

Kvalita i ekologie

Za příklad označil národní značku Klasa, reprezentující kvalitní české potraviny. Průzkum ukázal, že ji zná už 70 procent respondentů. "Je to kvalita z naší země," řekl ministr.

Přisadil si i premiér Mirek Topolánek: "Dřív se ruku v ruce pod prapory revoluce bojovalo o zrno. Teď jde ale o víc - už i Čechům začíná záležet na tom, co jedí." A také na tom, jak upozornil, aby zemědělství neničilo životní prostředí. Tradičně sice musí bojovat se subvencovanými dovozy. "Stejně jako my v Bruselu bojujeme o plnohodnotné podmínky Česka," uvedl premiér.

V zemi ještě chybí sklidit tři procenta z 1,46 milionu hektarů osetých ploch. Ty by ale do sobotních národních dožínek, které navštíví i prezident Václav Klaus, měly být pod střechou. Odhadovaná úroda kolem 6,6 milionu tun obilí - proti loňsku půjde o zhruba desetiprocentní růst - Česku stačí. Domácí spotřeba obilí zde činí 5,75 milionu tun. Obilí je ale spolu s mlékem už jedinou komoditou, v níž Česko neztratilo soběstačnost.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů