Pátek, 26. dubna 2024

V Českém Krumlově se sešli ochránci přírody z celé Evropy

V Českém Krumlově se sešli ochránci přírody z celé Evropy

Prezidentka Federace Europarc Erika Stanciu, ministr životního prostředí Martin Bursík, hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník a starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička dnes v Českém Krumlově oficiálně zahájili celoevropskou konferenci Europarc 2007 s mottem „Nature – Bridging Borders“, které se zúčastní na 350  představitelů nejrůznějších vládních i nevládních ochranářských institucí z celé Evropy. Konference pokračuje až do neděle 30. září.

Mezi hlavní důvody, proč byla ČR Federací Europarc požádána, aby uspořádala letošní konferenci a zaměřila její téma  zejména na problematiku přeshraniční spolupráce chráněných území v Evropě, patří zkušenosti správ našich chráněných území právě v této oblasti.

Chráněná území zaujímají v úhrnu cca 16 % území našeho státu, což nás z pohledu péče o národní přírodní dědictví v celoevropském žebříčku řadí mezi první desítku evropských států. Cenné jsou rovněž zkušenosti – naše i kolegů z ostatních zemí – z vytváření soustavy evropsky významných přírodních území Natura 2000.

Federace Europarc

Péče o zdravé životní prostředí evropského kontinentu je stále naléhavějším předmětem široké mezinárodní spolupráce evropských států. V oblasti ochrany přírody zastává významnou úlohu  nevládní organizace Federace přírodních a národních parků Evropy, známá pod názvem Federace Europarc.

Federace Europarc vznikla v roce 1973 a sdružuje téměř 400 představitelů chráněných území a nejrůznějších vládních i nevládních ochranářských institucí z 38 evropských zemí. Organizace se snaží  realizovat celoevropskou strategii péče o přírodní dědictví evropských chráněných území pomocí nejrůznějších aktivit. Zajišťuje spolupráci evropských chráněných území prostřednictvím výměny vědeckých a technických informací, zkušeností a pracovníků z ochrany přírody, koordinuje zřizování nových chráněných území na evropském kontinentu v kontextu se světovou a národními strategiemi péče o biodiverzitu.

Federace Europarc podporuje veškeré činnosti zlepšující informovanost veřejnosti o přírodním a kulturním dědictví v chráněných územích, včetně vhodných způsobů využívání tohoto dědictví pro trvale udržitelný turismus.

Federace Europarc pořádá každým rokem velkou mezinárodní odbornou konferenci, spojenou vždy s výročním generálním zasedáním všech jejích členů. Místo konání konference je nejméně v dvouletém předstihu dohodnuto s některým členským státem Federace a odborné zaměření konference vyplývá z dlouhodobé pracovní strategie Federace a aktuální problematiky péče o chráněná území v Evropě.

Europarc v ČR

Českou republiku ve Federaci Europarc zastupují naše čtyři národní parky a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, takže všech 28 velkoplošných chráněných území ČR má možnost se aktivně podílet na práci Federace. Prvním českým členem Federace Europarc se v roce 1990 stala Správa Krkonošského národního parku. Čeští zástupci také vytvořili národní sekci Europarc Česká republika, jednu ze sedmi existujících: Německo, Itálie, Španělsko, sekce Atlantic Isles, sekce Pobaltských států, Srbsko-Hercegovina, Česká republika.

V Evropě má dlouholetou tradici jeden z úspěšných projektů Federace Europarc, kterým je podpora spolupráce přeshraničních chráněných území. Výjimkou není ani ČR, neboť všechny čtyři české národní parky mají své partnery na druhé straně státní hranice (Polsko, Německo a Rakousko). Parky navzájem spolupracují v nejrůznějších směrech, od monitoringu, výzkumu a různých managementových projektů, přes turistický ruch až po ekologickou výchovu a spolupráci s veřejností. V roce 2004 byla tato aktivita oceněna, když národní parky Krkonoše a Karkonosze získaly oficiální certifikaci  úspěšně spolupracujících národních parků „Transboundary Parks – following nature design“. Právě na krumlovské konferenci se očekává, že stejné ocenění získají národní parky Podyjí a Thayatal.

Více informací na webových stránkách konference Europarc 2007 (http://www.europarc2007.org) nebo Federace Europarc (http://www.europarc.org).

 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů