Pátek, 26. dubna 2024

Deza hodlá lépe informovat o svém vlivu na životní prostředí

Deza hodlá lépe informovat o svém vlivu na životní prostředí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Chemička Deza ve Valašském Meziříčí hodlá lépe informovat veřejnost o vlivu svých provozů na životní prostředí a případných nestandardních událostech, které by se v tamním areálu staly. Písemným příslibem větší otevřenosti firma reagovala na dopis starosty města, informoval dnes ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Podle generálního ředitele Zbyňka Průši je podnik, který se zabývá hlavně zpracováním surového dehtu a benzolu, připraven poskytovat základní informace o svém výrobním programu, zpracovávaných a vyráběných látkách, výrobních procesech a o riziku, které tyto procesy představují pro zdraví obyvatel a životní prostředí.

"Další úroveň představují informace o činnostech, které by mohly způsobit krátkodobé zhoršení životního prostředí, především kvality ovzduší," poznamenal Průša s tím, že by šlo například o uvádění zařízení do provozu, mimořádné nebo vynucené opravy a čištění zařízení či běžný provoz za nepříznivých klimatických podmínek.

Společnost se také zavázala informovat o nestandardních stavech, kupříkladu o úniku dýmu a chemických či zapáchajících látek do ovzduší. "Informaci sdělíme odboru životního prostředí městského úřadu, který zajistí její předání veřejnosti," dodal ředitel chemičky. Závažné havárie hodlá Deza řešit v souladu s vnějším havarijním plánem. "Ten jí ukládá informovat kromě vedení města rovněž hasiče, policii a další složky záchranného systému," řekl Beneš.

Firma Deza loni za prodej vlastních výrobků a služeb utržila 7,9 miliardy korun, z toho zisk činil 370 milionů. Společnost má hlavní výrobní závod ve Valašském Meziříčí, další pak v Otrokovicích na Zlínsku. Celkem Deza loni zaměstnávala průměrně 1069 pracovníků, patří tak k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji.

Chemička se také objevuje ve v září aktualizovaném seznamu znečišťovatelů ministerstva životního prostředí. Společnost přitom od roku 1993 realizovala přímé ekologické investice za zhruba dvě miliardy korun, dalších 800 milionů chce firma vynaložit do roku 2010.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů