Pátek, 29. března 2024

Kraj Vysočina zvýší dotaci na veřejné vodovody a čištění odpadů

Kraj Vysočina zvýší dotaci na veřejné vodovody a čištění odpadů

Jihlava - Kraj Vysočina letos zvětší podporu pro budování veřejných vodovodů a zlepšování čistoty odpadních vod. Díky krajské dotaci mohou samosprávy rychleji připravit projekty k nákladným stavbám a požádat na ně o evropskou dotaci. Na přípravu dokumentace může být letos z krajského grantového programu rozděleno deset milionů korun, zatímco loni to bylo 6,5 milionu korun. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana Marie Černá.

Grantový program Čistá voda je na Vysočině vyhlašován pravidelně od roku 2002. Objem žádostí zatím vždy výrazně převyšoval možnosti tohoto programu, ačkoliv dělená částka rok od roku stoupala. Z loňských 108 žadatelů uspělo jen 39. O dotaci se mohou ucházet obce, jejich svazky a vodárenské společnosti, v nichž mají obce podíl. Grantový program pro letošní rok dnes projednala krajská rada, vyhlášen bude po schválení v krajském zastupitelstvu.

Z peněz, které pomáhají ochránit životní prostředí na Vysočině, jsou na zlepšení čistoty odpadních vod vydávány nejvyšší částky. Jak uvedl Český statistický úřad, investoři se sídlem v kraji za takové projekty v roce 2006 zaplatili 469 milionů korun, což je skoro 62 procent všech investic do životního prostředí. Další stavby a modernizace čistíren odpadních vod a kanalizací ještě radnice na Vysočině chystají, aby vyhověly přísnější legislativě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů