Čtvrtek, 28. března 2024

O vodu se bude za pár let soupeřit jako nyní o ropu

O vodu se bude za pár let soupeřit jako nyní o ropu
Šéfové velkých potravinářských koncernů se chystají na právě probíhajícím Světovém ekonomickém fóru v Davosu varovat svět. Naší planetě dochází voda, což se může odrazit i na vzniku nových politických konfliktů, vyšších cenách potravin a některých dalších výrobků nebo na poklesu produkce.

Někteří z těchto šéfů ale hned poté, co budou varovat svět, nazují lyže, aby využili příležitosti, jež Davos svým návštěvníkům nabízí. Možná si ani neuvědomí, že alpské sjezdovky také mají svůj nemalý podíl na tom, že vody světu ubývá.

Alpy bez sněhu

Lyžařské resorty v Evropě v posledních letech reagují na "horší" zimy s nedostatkem sněhu. A proto stále více využívají sněhová děla, aby na své sjezdovky přetáhly z jiných středisek co možná nejvíce lyžařů. Děla přitom podle amerického deníku Wall Street Journal spotřebují obrovské množství vody. Podle nedávno zveřejněného výzkumu Švýcarského federálního institutu pro výzkum sněhu a lavin je například v Davosu 35 procent veškeré tamní spotřeby vody využíváno na výrobu umělého sněhu.

Sněhová děla zatím pokrývají jen asi 19 procent z celkové délky zdejších sjezdovek. Kdyby se ale položily za sebe všechny úseky zasněžované umělým sněhem, vystačilo by to na sjezdovku z Davosu až do Londýna. Například v Rakousku je toto číslo výrazně vyšší - děla pokrývají asi padesát procent z celkové délky sjezdovek. A v Itálii je v některých resortech pokrytí téměř stoprocentní.

A tak není divu, že v Alpách se na provoz sněhových děl spotřebuje tolik vody, kolik "spolkne" Vídeň, město se zhruba 1,7 milionu obyvatel. V některých letech, kdy bylo málo srážek, proto již některé alpské vesnice musejí dovážet vodu v cisternách, protože přírodní zdroje vody jsou vyschlé.

Odborníci předpovídají, že některé níže položené alpské resorty budou muset do roku 2030 zavřít své sjezdovky. Vyšší průměrné teploty totiž posouvají hranici, kde je dost sněhu na lyžování, stále výše.

V Alpách však ještě zdaleka není situace s vodou a sněhem kritická. Problém s nedostatkem vody je ale globální problém, který bude brzy hýbat světem.

Strategická surovina

"Někteří odborníci říkají, že voda bude ve 21. století stejným problémem jako nyní ropa. Dostupnost vody bude za pár let klíčovým fenoménem ovlivňujícím rozvoj světové ekonomiky a politiku vlád," potvrdil v Davosu deníku Wall Street Journal ředitel koncernu Dow Chemical Andrew Liveris.

Právě společnosti, jako je Dow Chemical, ale i výrobci nápojů a potravin jako Coca-Cola, PepsiCo či Nestlé nebo pivovar SABMiller, již chápou, že v budoucnu se nedostatek vody může odrazit i na cenách jejich výrobků, výrobě a ekonomickém růstu.

V Davosu proto chtějí zástupci těchto společností apelovat na svět, aby se tomuto problému začal více věnovat.

Podle Mezinárodního vodohospodářského institutu se bude do roku 2025 potýkat s akutním nedostatkem vody zhruba 30 států.

A to zejména kvůli naprosto neefektivnímu systému zavlažování. Poptávka po potravinách jako maso nebo obilniny, jejichž produkce je velmi náročná na dostatek vody, v těchto zemích mezi nimiž jsou třeba Čína nebo Indie,naopak prudce poroste.

Paradoxně na rostoucí nedostatek vody budou mít negativní vliv i "módní" snahy o boj s klimatickými změnami. Ty totiž problém s nedostatkem vody ještě urychlují.

Příkladem jsou třeba biopaliva, která mají snížit spotřebu fosilních paliv, jako je ropa, a zpomalit tak globální oteplování. Jenže ta se vyrábějí většinou z obilnin. A při jejich pěstování se také spotřebuje obrovské množství vody. Třeba na jeden lit bioetanolu je v průměru potřeba asi 1000 litrů vody. Na výrobu litru benzinu z ropy je třeba jen 2,5 litru vody.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů