Středa, 24. dubna 2024

Vodní kámen: Škody jdou už do statisíců

Vodní kámen: Škody jdou už do statisíců

Vyškov - Majitelům domů ve Vyškově tvrdá voda ničí potrubí. Někteří chtějí náhradu škody od vodařů.

Vyškovský Deník psal nedávno o problému s tvrdou vodou v okresním městě. Jak se ukazuje, vodní kámen neničí jen spotřebiče a nádobí. Do redakce přichází ohlasy, které upozorňují, že škody jsou ještě daleko větší.

„Vyškovské bytové družstvo řeší problém v jednom domě, kde se po necelých třech letech užívání úplně ucpaly ležaté rozvody teplé vody. Ucpávku tvoří usazené inkrusty z nekvalitní vyškovské vody,“ řekl předseda představenstva družstva Jaroslav Kozůbek.

Podle něj odborníci odhadli cenu kompletní výměny rozvodů na tři sta tisíc korun bez daně z přidané hodnoty. „To už není jen ucpaná baterie nebo zanesená rychlovarná konvice. Je to škoda, za kterou někdo musí nést odpovědnost. Kromě toho družstevníci a obyvatelé Vyškova, kteří bydlí v uvedeném domě, již přes měsíc trpí nedostatkem teplé vody,“ upřesnil předseda.

Problémy mají také v dalších družstevních domech. „Projevuje se tam znatelný pokles tlaku v rozvodech. Tudíž brzy budeme řešit podobnou situaci i v těchto domech. Proto připravujeme podklady pro znalecký posudek a řešení uvedeného stavu soudní cestou tak, abychom ušetřili peníze družstevníků,“ popsal Kozůbek.

Ten také vyzývá ke společnému postupu všech postižených. „Spojme své úsilí a donuťme odpovědné orgány k urychlené nápravě současného stavu a náhradě vzniklých škod,“ prohlásil předseda.

O vážnosti situace je přesvědčen také jednatel vyškovské správcovské společnosti Vrtílek Radek Peloušek. „Takových domů je ve Vyškově v posledních letech víc. Problém to je především u novostaveb, kde jsou plastové trubky. Vápencové sloučeniny se neusazují na jejich stěnách, ale ucpávají kolena,“ vysvětlil.

Firma se proto snaží preventivně potrubí dvakrát ročně proplachovat. „Opravy zatěžují vlastníky domů. Žádný způsob ochrany, který jsme zkoušeli, nefunguje. Zbývá nám zkusit zařízení za víc než padesát tisíc korun. To by chemicky upravovalo vodu. Majitele kromě pořízení zaplatí také něco za provoz,“ doplnil jednatel.

Právnička Sdružení obrany spotřebitele Eva Petlachová si myslí, že pokud se chtějí lidé domoci náhrady za škody způsobené vodním kamenem, měli by se nejdříve s vodaři pokusit o domluvu. „Je to rozhodně v některých případech levnější a rychlejší. Řešení pomocí soudu může následovat až potom. Soud by musel určit, nakolik vyšší hodnoty tvrdosti měly za následek poškození zařízení,“ doporučila.

Vodaři si myslí, že nemusí platit škody. Překračují sice mírně limity, ty jsou jen doporučené. Problémy vznikají při ohřevu vody. „V poslední době se setkáváme s obnovou kotelen a rozvodů teplé vody, které nerespektují tvrdost vody a přináší vlastníkům dříve neznámé problémy. Nezpůsobuje je změna tvrdosti, ale především změna technologie ohřevu a volba nižších světlostí rozvodů,“ řekl ředitel Vladimír Kramář.
 Josef Koudelka

MOJE VYŠKOVSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů