Úterý, 19. března 2024

Nová studie šumavského parku zpřísňuje pravidla pro vodáky

Nová studie šumavského parku zpřísňuje pravidla pro vodáky

VIMPERK (Prachaticko) (ČTK) - Správa šumavského národního parku začala projednávat novou studii, která zpřísňuje pravidla pro splouvání horní Vltavy. Jedním z doporučení je, aby vodáci na řeku směli jen odpoledne, navíc ve skupinách maximálně šesti lodí s průvodcem za hodinu. Zástupci obcí tvrdí, že studie, pokud projde, výrazně ovlivní turistický ruch v oblasti.

Nejpřísnější je zvýšení minimální hladiny pro splouvání ze 45 na 58 centimetrů, řekl dnes ČTK předseda svazu šumavských obcí František Nykles. Vyjádření parku ČTK zjišťuje.

Odborníci, kteří studii o hodnocení vlivů na vybrané zvláště chráněné živočichy zpracovali, se tak prý snaží zamezit dalšímu poškozování dna řeky. Obávají se především o perlorodku říční a vranku obecnou, na jejichž populace mají dosavadní pravidla údajně významně negativní vliv. Vědci proto navrhují, aby se dosavadní limit z 45 centimetrů, který určuje vodočetná lať na Soumarském mostě, zvýšil na 58 centimetrů. Zároveň doporučují zkrátit vodáckou sezonu. Nyní je povoleno splouvat od května.

"V úseku Lenora - Pěkná zakázat splouvání do 31. května. V období 15. červen až 15. srpen může být uvažováno pouze o povolení splouvání za účelem poznávacích exkurzí, a to v době po 13:00 (v menších skupinkách maximálně šesti lodí, za doprovodu odborně vyškoleného průvodce) a za výše uvedeného stavu vody. Na úseku Lenora - Pěkná zakázat provoz raftů a pramic," píše se ve studii.

To se ale nelíbí zástupcům šumavských obcí. "Podle předchozích studií by to znamenalo, že vodáci by na horní Vltavu mohli vyjet v průměru čtyřikrát až pětkrát do měsíce, a to je podle nás nemyslitelné. Navíc splouvání od odpoledních hodin nemá smysl. Za tu dobu stačí lodě obtížně dojet i do Nové Pece," uvedl Nykles, který je i členem pracovní skupiny, jež doporučení lednové studie projednává. Podle něj diktuje nejtvrdší podmínky z již pěti hotových dokumentů, které si park nechal vypracovat během posledních let.

"Navíc tento sporný bod může zkomplikovat přijetí nového návštěvního řádu parku, který musí být dohodnut ze zákona i se šumavskými obcemi. Nechceme nic blokovat, jde nám o rozumný kompromis," dodal předseda svazu.

Počet projíždějících lodí po Vltavě nad Lipnem údajně od roku 1999 kolísá kolem 10.000 ročně. Denně se tak za slunečného a teplého počasí na řeku vydává až 400 lodí, maximálně projede 120 lodí za hodinu. Nyní se smí na vodu od května do konce října, denně od 08:00 do 19:00, pokud hladina na vodočetné lati Soumarského mostu ukáže alespoň 45 centimetrů. Pakliže klesne, správa vydá upozornění, že pokud se situace nezmění, po 24 hodinách splouvání zakazuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů