Úterý, 19. března 2024

Ekologové začali v Beskydech sčítat velké šelmy

Ekologové začali v Beskydech sčítat velké šelmy

BESKYDY - Zhruba 50 profesionálů a dobrovolníků začalo dnes sčítat velké šelmy žijící na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Cílem akce, jež potrvá do neděle, není pouze monitorování pohybu a počtu vlků, rysů a medvědů, ale také ochrana těchto vzácných druhů před pytláky, řekl ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Dvou až tříčlenné skupiny půjdou po trasách, kde již dříve byl výskyt šelem potvrzen a zaměří se na hledání známek pobytu medvědů, vlků a rysů. Převážně se jedná o horské hřebeny a svážnice od Jablunkovského průsmyku po Javorníky.

Akci však značně komplikuje počasí, stopy totiž nejlépe vyniknou na čerstvém sněhu, který však leží už jen v nejvyšších polohách. V níže položených místech lze stopy pozorovat jen v blátě. Lokality, kde šelmy žijí, jsou navíc značně rozlehlé.

V budoucnu by se při takových akcí měly sbírat i vzorky pro DNA analýzu trusu a chlupu zvířete. Ochránci díky ní přesněji identifikují daného jedince, znát budou i přesnější počet zvířat, která se v dané lokalitě nachází. "Je to ale příliš drahé, takže jde o otázku budoucnosti," řekl dnes ČTK Miroslav Kutal z Hnutí duha Olomouc.

Podobná akce se v Beskydech koná několikrát během zimních měsíců, první se uskutečnila loni v polovině listopadu, poslední je naplánovaná na březen. "Zatím jsme potvrdili výskyt šelem v tradičních oblastech. Odhadujeme, že v Beskydech žije do 15 rysů, deseti vlků a asi pět medvědů," doplnil Kutal.

"Do terénu vyrazili také slovenští ekologové, kteří sčítají velké šelmy v javornické části Chráněné krajinné oblasti Kysuce," doplnil zooložka Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. Výsledky akce, jež se v Beskydech každoročně opakuje od poloviny 80. let, by měly být známy do dvou týdnů.

Náplní práce skupin je také upozorňovat návštěvníky Beskyd na jejich nevhodné chování či na místa, kam by kvůli možnému vyrušení zvířat neměli chodit.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů