Pátek, 19. dubna 2024

Zachráněná voda by zalila náměstí do výše 11 metrů

Zachráněná voda by zalila náměstí do výše 11 metrů

Hradec Králové - Jezero o velikosti fotbalového hřiště s vodou do výšky 36 metrů, jedenáctimetrová vodní hladina na Velkém náměstí nebo desetidenní spotřeba pitné vody v Hradci. Tolik vody vloni ušetřila vodárenská firma Královéhradecká provozní vyhledáváním úniků vody.

Podle mluvčí vodáren Veroniky Bergrové úniky vznikají především v prasklinách v potrubí způsobených jejich stářím. „Úspěšné vyhledávání úniků by nebylo možné bez našeho vodárenského dispečinku, který nepřetržitě monitoruje stav vodovodní sítě a ráno vyhodnotí noční průtoky jednotlivých spotřebišť,“ uvedl technický ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa. Dodal, že značnou roli při odhalování míst s poškozeným potrubím hrají přístroje. Zaznamenávají zvuky a šumy způsobené únikem vody, což pomáhá lokalizovat poruchy.

„Důležitým faktorem při snižování ztrát vody je i dobrý stav vodovodní sítě. Díky němu se řadíme k vodárnám s nejnižším procentem ztrát,“ sdělil zástupce generálního ředitele Pavel Lipovský.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů