Čtvrtek, 28. března 2024

Descartovu cenu letos získal projekt zkoumající polární ledovce

Descartovu cenu letos získal projekt zkoumající polární ledovce
Začalo to vrty v Antarktidě a v Grónsku. Na stanici Vostok v Antarktidě vrt jasně prokázal vztah mezi změnami klimatu a koncentracemi skleníkových plynů za posledních 200 tisíc let. Vrt v Grónsku zase potvrdil rychlé změny klimatu během poslední doby ledové a přechodu do holocénu. Proto se Evropa rozhodla, že se na globální klima podívá skutečně do hloubky. Projekt EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica) získal letos nejvyšší vědecké vyznamenání v Evropské unii - Descartovu cenu.
Portál DigiWeb.cz informuje o udělení Descartovy ceny.

Rozbor vzorků nasbíraných z ledovcových vrtů je naším hlavním informátorem o vývoji zemského klimatu při posledních velkých cyklech ledových a meziledových období. Proto také Evropská unie sponzoruje základní výzkumný projekt PAGES (Past Global Changes), který se zaobírá globálními změnami v geosféře a biosféře.

Když se porovnaly vzorky z Antarktidy a z Grónska, prokázal se vzájemný vztah mezi severní a jižní polokoulí. To podporuje vědeckou tezi, že globální oceánská výměna vody má vliv na běžné klima. "Díky měřením se nám podařilo potvrdit to, co jsme předpověděli v matematickém modelu v roce 2003," říká člen projektu EPICA Thomas Stocker z Univerzity v Bernu. Matematickému modelování vývoje klimatu se díky tomu dostalo potřebného upřesnění.

Klimatem se zabývají také čeští vědci. Třebaže nebyli přizváni k projektu EPICA (nikomu z nových členských zemí se to nepodařilo), pracují jak v Arktidě, tak v Antarktidě. Brněnská Masarykova univerzita je například jedinou vysokou školou na světě, která má vlastní polární stanici v Antarktidě.

Článek obsahuje zajímavé obrázky.

Zdroj: DigiWeb.cz, redakčně upraveno a zkráceno - www.inovace.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů