Pátek, 26. dubna 2024

Zaměřte se na vodní dopravu

Zaměřte se na vodní dopravu

Myslím, že každý kdo je, a nejen v ČR, účastníkem silničního provozu, bude souhlasit, že narůstající nákladní silniční doprava je již nyní velkým problémem. Ne-příznivě působí na životní prostředí, značně zatěžuje dopravní infrastrukturu a technický stav komunikací a v neposlední řadě zhoršuje dopravní prostupnost. S tím se při svých cestách potkává většina z nás.

Mezi finanční nástroje EU patří komunitární program Marco Polo II, který jako jeho předchůdce Marco Polo I účinně reaguje na tento fenomén a umožňuje podnikatelským subjektům žádat o finanční příspěvek na projekty, které odpovídají jeho prioritám. Oceňuji, že se daří kontinuálně zvyšovat roční finanční alokace a na období 2007-2013 je připraveno celkem 400 milionů eur.

Dalším důležitým znakem, dle mého názoru, je účast čistě soukromých podniků, které mohou reagovat na výzvy v 5 prioritních oblastech programu Marco Polo II v železniční nebo vnitrozemské vodní dopravě.

Velký potenciál vidím ve vnitrozemské vodní dopravě. Jedná se o nejekologičtější způsob dopravy, Unie i samotné členské země by měly investovat do jejího dalšího rozvoje. Příkladem může být nedávná prezentace projektu Seine-Schelden v Bruselu, který za více než 4miliardovou investici (v eurech) umožní lepší propojení vodních cest mezi severní Francií, Belgií a Nizozemskem. Pokud se podíváme do ČR, plánované projekty Ředitelství vodních cest ČR tento trend potvrzují, a pokud se podaří realizovat projekty na Labi, umožní propojení vodních cest až k Severnímu moři.

AUTOR: Jan Březina

poslanec Evropského parlamentu

zdroj: Dotace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů