Sobota, 27. dubna 2024

Radar v Brdech může být turistická atrakce

Radar v Brdech může být turistická atrakce
Češi brzy dostanou nový tip na výlet: projížďka "k radaru".

Vojenský újezd v Brdech - také díky chystané americké základně - se otevírá po desetiletích pro výletníky. Kolem bílé koule, kvůli níž se dnes mnohým otevírá nůž v kapse, se budou o víkendu prohánět rodiny s dětmi na kolech. Jen ale nesmí vyplašit orla mořského, který tam hnízdí.

Takto budoucí brdské zátiší namalovali na ministerstvu obrany.

"Navazujeme tím na tradici z první republiky. První část vojenského újezdu v Brdech jsme otevřeli loni, poslední květnový den otevřeme novou cyklostezku," říká Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Radar za cyklostezku

Tato cyklostezka je drobnou úplatou za radar. A ten bude pro výletníky na dohled - asi kilometr.

O posílení cestovního ruchu v oblasti se zasadili starostové na jednáních o rozvojové pomoci pro brdský region, o "miliardě pro Brdy". Cyklostezka se dotkne Padrťských rybníků, kde se lidé načerno koupají už dnes.

"Přístupná bude cyklostezka jen o víkendech a o svátcích, tedy v době, kdy se v Brdech nestřílí," uvádí Pejšek.

Podle Pejška patří dnes újezd k těm využívanějším v republice. Vojáci v něm trénují střelbu a je tam i letecká střelnice. Celkově se podle ministerstva zpřístupní 26 tisíc hektarů. Chystaná americká základna má zabrat jen 30 hektarů.

Vojenský újezd čeká ještě muniční očista - před zpřístupněním musejí pyrotechnici prozkoumat území kvůli nevybuchlé munici. Stezka nebude oplocená, vstup mimo značky, jež se v těchto dnech malují, budou přestupkem.

"Díky tomu, že brdské území bylo dlouho uzavřené, je tam zachovalá příroda," uvádí jeden z brdských starostů Pavel Čížek ze Spáleného Poříčí.

Hlavně nerušit orla

Právě neporušená příroda teď zajímá ochránce přírody nejvíc. Ministerstvo životního prostředí lobbuje za to, aby se s otevřením trasy počkalo až dále do léta.

Padrťské rybníky jsou výsostným územím největšího českého dravce, který v brdském újezdu sídlí, orla mořského.

"Dravci mají na sklonku zimy a na jaře citlivé období, kdy zahnízďují, červen nepovažujeme za šťastný termín," říká náměstek ministerstva František Pelc. Obává se, že návštěvníci, kteří podle něj vezmou Brdy v první sezoně útokem, ptáky vyplaší.

Ani cyklostezky ale nepřesvědčují kritiky radaru, odbojné starosty z Brd. "Kdyby tam radar byl, tak celý prostor stejně uzavřou," říká Jan Neoral, starosta Trokavce. Podle ministerstva obrany ale Američané se stezkou počítají.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů