Čtvrtek, 28. března 2024

Kampaň Otvírání přírody na Vysočině o víkendu vyvrcholila

Kampaň Otvírání přírody na Vysočině o víkendu vyvrcholila

O uplynulém víkendu proběhla na Vysočině poslední z akcí jarní kampaně Otvírání přírody na Vysočině, která trvala od 1. dubna do 1. června.

„Cílem kampaně bylo podpořit a zviditelnit činnost neziskových organizací na Vysočině, zabývajících se ochranou přírody. Jednotlivé akce měly přilákat do přírody a upozornit na ochranu přírody, širokou veřejnost. Třiatřicet akcí vylákalo do jarní přírody kraje Vysočina téměř čtyři tisíce milovníků přírody,“ uvedla Iveta Vorlíčková ze střediska Chaloupky.

otvirani-03.jpg

Putování PR Křemešník – rodinný výlet do přírody (Klub ještě není pozdě)

otvirani-02.jpg

Krmení hendikepovaného netopýra – Večer s netopýry v Dalečíně (ČSOP Dalečín)

Volba tématu a formy akcí byla na jednotlivých neziskových organizacích, čímž vznikla podle slov Ivety Vorlíčkové různorodá mozaika akcí, ze kterých si mohl každý vybrat podle svého zájmu.

Celé Otvírání přírody na Vysočině bylo propojeno společnou informační kampaní, což mělo za následek vyšší informovanost u veřejnosti a tím i, dle organizátorů jednotlivých akcí, vyšší účast na akcích probíhajících každoročně.

„Formy, kterými jednotlivé akce probíhaly, byly skutečně pestré, jednalo se o terénní vycházky pěšky i na kolech, vítání ptačích zpěvů, dny Země, otvírání studánek, terénní pozorování, soutěže, úklid přírody a prohlídky zvláště chráněných územích. Stejně tak témata, kterými se akce zabývaly, byla velice různorodá: ptactvo, historie a příroda, studánky, zvláště chráněná území, netopýři, odpady, ekologická výchova a ochrana přírody,“ popsala Iveta Vorlíčková.

Jarní kampaň proběhla v rámci projektu Zapojování veřejnosti do ochrany přírody v kraji Vysočina podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

http://www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů