Pátek, 19. dubna 2024

V Praze opět budou velkoformátové snímky přírody

V Praze opět budou velkoformátové snímky přírody
Po úspěšné expozici velkoplošných fotografií s názvem Země krásná neznámá francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda, kterou před dvěma lety vidělo v Praze na Kampě 1,3 milionu lidí a loni v Plzni téměř polovina tohoto počtu, se v Praze uskuteční další expozice prací tohoto světoznámého umělce a jeho kolegů.

Tentokrát půjde o 92 velkoformátových snímků, které byly pod názvem Alive úspěšně představeny už ve Francii a Švýcarsku.

"V Paříži je loni v parku pod Eiffelovou věží vidělo dva a půl milionu návštěvníků. V Praze bude výstava instalována na náměstí Republiky před Palladiem. Prohlédnout si ji zájemci mohou prakticky ve dne v noci od 10. června až do 5. října," řekla hlavní manažerka projektu Olga Menzelová Kelymanová.

AliveVýstava je jednou z akcí Francouzské kulturní sezony, která u příležitosti předsedání této země Evropské unii v druhé polovině letošního roku nabídne v České republice přes pět desítek kulturních akcí.

Arthus-Bertrand a čtyřicet fotografů

Francouzský fotograf Yann Arthus-Bertrand se stal světoznámým už svými prvními fotografickými studiemi lví rodinky. Po dva roky ji sledoval z horkovzdušného balonu v Keni, kam odjel se svou ženou studovat chování zvířat. Tehdy poznal, jakou moc má fotografie nad slovem a naučil se dívat na živé tvory z nového úhlu. Během svých cest poznal krásy přírody i dopad, jaký má lidská činnost na přírodu. A dospěl k paradoxu, že čím většího pokroku člověk dosahuje, aby vylepšil svůj životní styl, tím víc poškozuje a ochuzuje planetu.

AliveJeho záběry mimořádným způsobem spojují vzdělávací moment, srozumitelný všem bez ohledu na hranice států, rozdílné jazyky i míru vzdělání, s estetickým působením. V nové expozici doplní jeho snímky další čtyři desítky fotografů.

"Výstavu Alive netvoří jenom nádherné fotografie zvířat. Jsou to i fakta a čísla o našem způsobu života, o cestách, kterými bychom se měli ubírat v budoucnu. Za naši planetu jsme odpovědni všichni. Je na každém z nás, aby si uvědomil, že musíme podniknout nějaká opatření. Spousta prostých a evidentních způsobů, jak s tím něco udělat, existuje i v našem každodenním životě. Teď nadešel čas," charakterizoval expozici Arthus-Bertrand.

Foto: Arthus-Bertrand

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů