Pátek, 19. dubna 2024

Letadla firmy Roko Aero asi budou hlídat africké přírodní parky

Letadla firmy Roko Aero asi budou hlídat africké přírodní parky

Zlín - Letadla zlínské firmy Roko Aero zřejmě budou monitorovat africké přírodní parky. Společnost nyní dokončuje jednání o dodávce 12 malých letadel typu NG4 LSA, které budou speciálně upraveny pro ostrahu parků v Jihoafrické republice. Řekl to předseda představenstva společnosti Antonín Kočař.

"Letadla se budou speciálně upravovat. Budou mít kevlarové spodky a vložky proti střelcům, protože s nimi bude létat policie," řekl Kočař. Speciální úprava by měla zajistit, aby případný zásah nepoškodil nádrž, motor nebo kabinu pilota a aby se letadlo i po zásahu udrželo ve vzduchu. "Naše letadlo má pádovou rychlost 45 kilometrů v hodině, takže je pro ně naprosto ideální," dodal Kočař.

Stroje budou mimo jiné vybaveny i termovizí a speciálním otočným fotoaparátem. Jestli i toto vybavení dodá společnost Roko Aero, je podle Kočaře dosud předmětem jednání.

Cena základního modelu malého letounu NG4 LSA se nyní pohybuje kolem 71.000 eur (1,697.000 Kč). Díky speciálním úpravám se ale cena letadel pro ostrahu parků může vyšplhat až na trojnásobek. Celková výše zakázky podle Kočaře dosáhne přibližně 36 milionů korun.

Společnost Roko Aero, která na trhu působí teprve několik měsíců, má nyní uzavřeny zakázky na dodávky několika desítek malých letadel do několika evropských zemí nebo na Nový Zéland. Nejvíce strojů, 66, dodá firma v průběhu příštích deseti měsíců na anglický trh.

Společnost Roko Aero vyrábí malá celokovová dopravní letadla. Měsíční produkce jejího závodu v Uherském Brodě je nyní deset letounů, v horizontu příštích dvou let chce firma otevřít nové výrobní prostory, díky kterým by se podle Kočaře měla měsíční produkce zvýšit až na 45 strojů. Společnost se specializuje na dodávky především na zahraniční trhy. Obchodní zastoupení má na Novém Zélandu, v Africe, Francii, Itálii nebo v Německu.

Ve Zlínském kraji má výroba letadel nebo jejich komponentů dlouholetou tradici. Společnost Aircraft Industries, která v minulosti odkoupila konkurzní podstatu bývalých Leteckých závodů Kunovice, obnovila výrobu dvoumotorových dopravních strojů L-410/420 a loni jich svým zákazníkům dodala sedm. Firma nyní chystá modernizaci tohoto letounu i rozšíření jeho výroby. V budoucnu by jich chtěla ročně vyrábět až 18. Společnost Moravan Aviation zase vyrábí malá letadla značky ZLIN určená k výcviku pilotů, přepravě nebo akrobacii. Loni jich svým zákazníkům dodala deset.

Zdroj:Finweb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů