Pátek, 26. dubna 2024

Hasiči zničí hmyz při nebezpečí, ochráncům přírody se to nelíbí

Hasiči zničí hmyz při nebezpečí, ochráncům přírody se to nelíbí

Chrudimsko - Profesionální hasiči zaznamenávají v posledních dnech telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí nebo na veřejných prostranstvích. Zatímco se v červnu objevovaly na Chrudimsku včelí roje, nyní jsou lidé obtěžováni vosami a sršněmi.

V případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají přednost odborníkům. Přestože hasiči dokážou v naléhavých případech pomoci, sami se často setkávají s nepřátelskou reakcí veřejnosti.

„Při likvidaci obtížného hmyzu se objevují stížnosti některých takzvaných ochránců přírody, tvrdících, že včely a sršni jsou chráněny zákonem, nebo že činností hasičů dochází k porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. Nemají však pravdu. Ano, i tento hmyz podléhá obecným ustanovením zákona České národní rady o ochraně přírody a krajiny, a může se tedy hubit pouze v případě ohrožení lidí nebo jiných živočichů. Včely, vosy ani sršni však nejsou uvedeny v seznamu druhů zvláště chráněných nebo ohrožených živočichů,“ zdůrazňuje tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasičský záchranný sbor podle jejích slov tuto činnost provádí dobrovolně. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události. Limitem zásahů je také vybavenost, mezi kterou patří stroji pro šetrné usmrcení včelstev po odchytu. Veterinární předpisy totiž stanoví, že se kvůli rozšíření případných nemocí nesmí neznámá včelstva vracet.

Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník.

Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů