Úterý, 19. března 2024

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ vyrobily o 27 % více

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ vyrobily o 27 % více

Praha, 10. července 2008 – Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ, které provozuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE), vyrobily v prvním pololetí letošního roku 144,2 GWh elektřiny. Podařilo se to díky zvyšování efektivity elektráren a dobrým přírodním podmínkám.

„Celkem jsme meziročně zvýšili výrobu elektřiny o více než 27 procent – z loňských 113,3 milionu kWh na letošních 144,2 milionu kWh. Takové množství pokryje celoroční spotřebu 41 tisíc domácností,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ OZE. V červnu malé vodní elektrárny vyrobily více než 15 milionů kWh, což je v meziročním srovnání také o 27 % více.

„Pro malé vodní elektrárny byly z hlediska výroby nejpříznivějšími měsíci březen s 28,3 miliony kWh a duben s 21,8 miliony kWh,“ zrekapituloval první polovinu roku Josef Sedlák. K nárůstu výroby podle něj přispěly také průběžné technické úpravy na elektrárnách, které vedly ke zvýšení efektivity výroby.

Z jednotlivých vodních elektráren provozovaných společností ČEZ Obnovitelné zdroje vykázaly nejvyšší dodávky do sítě vodní elektrárna Střekov (49,6 milionu kWh) a malé vodní elektrárny Vydra (19,6 milionu kWh) a Obříství (8,5 milionu kWh). Tato trojice zdrojů se tak na celkové výrobě podílela z téměř 54 procent.

 

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

 

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která patří do Skupiny ČEZ, vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii. Dceřinou společností ČEZ, a.s. se stala od 1. 1. 2006. Zelenou energii vyrábí v 21 vodních elektrárnách (z toho 20 jsou malé vodní elektrárny a jedna velká) a ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu.

 

Výroba z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2007 činila 1575 GWh (bez produkce v přečerpávacích vodních elektrárnách). Skupina ČEZ plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem až 30 miliard korun. Z toho zhruba 20 miliard korun na výstavbu nových větrných elektráren, které mají v nejbližším období největší potenciál rozvoje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů